Margriet logo
Zóveel calorieën verbrand je met baantjes zwemmen Beeld Getty Images/fStop
Beeld Getty Images/fStop

Zóveel calorieën verbrand je met zwemmen

Wanneer je wilt afvallen is het bijna vanzelfsprekend om een abonnement af te sluiten bij de sportschool, terwijl je dat misschien helemaal niet leuk vindt. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven om voldoende lichaamsbeweging te krijgen, zoals zwemmen. Maar hoeveel calorieën verbrand je daar precies mee?

Gezondheidsvoordelen

Het trekken van baantjes heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Je gaat er ook lekkerder van in je vel zitten. Zwemmen is voor iedereen mogelijk, of je conditie nou op peil is of niet. Je traint, net als bij hardlopen, je hele lichaam, maar de impact op je gewrichten is veel kleiner bij zwemmen. We zetten wat andere gezondheidsvoordelen op een rijtje.

  • Je conditie verbetert doordat je longcapaciteit vergroot. Hierdoor ben je minder snel buiten adem.
  • Zwemmen verkleint de kans op hart- en vaatziekten.
  • Je hebt een kleinere kans op blessures, omdat je gewrichten minder worden belast. Ondertussen bouw je wel extra spiermassa op.
  • Het maakt je spieren losser en ontspannen.
  • Door te zwemmen komen endorfines vrij. Dit verbetert je humeur.
  • Je komt tot rust.
  • Zwemmen zorgt voor een betere nachtrust.

Gewicht verliezen

Hoeveel baantjes je moet zwemmen om gewicht te verliezen hangt af van de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt en hoeveel calorieën je verbruikt met zwemmen. Je lengte, conditie, gewicht en hoe snel je zwemt spelen een rol bij je calorieverbruik. Niet iedereen heeft per dag evenveel calorieën nodig. Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je nodig hebt.

Vrouwen mogen gemiddeld 2000 kilocalorieën per dag binnenkrijgen om op een gezond gewicht te blijven. Om af te vallen moet je dus meer dan 2000 kilocalorieën verbruiken. Stel je zwemt een half uur baantjes, dan verbrand je ongeveer net zoveel calorieën als met een uur hardlopen. Als je een uur zwemt (ongeveer dertig baantjes van vijfentwintig meter) kun je al zo’n 600 kilocalorieën verbruiken.

Zwemmen heeft dus ontzettend veel gezondheidsvoordelen, zowel fysiek als mentaal, maar het is echt niet nodig om iedere dag het water in te duiken. Een paar keer per week is al genoeg om extra spiermassa op te bouwen en fit te blijven.

Bron | Voedingscentrum, Women’s Health

Sanne van der LindenGetty Images/fStop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden