Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zoveel calorieën verbrand je bij fietsen met tegenwind

calorieen-tegenwind.jpg

Als je ergens niet op zit te wachten tijdens het fietsen, dan is het wel tegenwind. Het trappen kost je bergen energie en soms lijkt het wel alsof je amper vooruitkomt. Toch zit er ook één groot voordeel aan het fietsen met tegenwind: je verbrandt er namelijk aanzienlijk meer calorieën mee.

Volgens Hans van Dijk, auteur van het boek ‘Het Geheim van Wielrennen’, heeft dit vooral te maken met het effect dat tegenwind heeft op de snelheid waarmee je fietst.

Langer bezig

Als je bijvoorbeeld normaal gesproken veertig kilometer per uur fietst, maar je hebt ineens windkracht zeven tegen, dan lukt het je niet om harder te fietsen dan achttien kilometer per uur. Dit betekent dus dat je twee keer zo lang bezig bent dan wanneer het windstil zou zijn.

Beklimmen Alpe d’Huez

En dat fietsen met tegenwind kan aardig zwaar zijn, aldus Van Dijk. “Tegenwind hakt er enorm in: fietsen met windkracht acht is namelijk even zwaar als het beklimmen van de Alpe d’Huez. Om – ondanks de wind – even hard te blijven gaan, zou je in principe zeven keer zo hard moeten fietsen, wat betekent dat je ook zeven keer meer calorieën zou verbranden als normaal.”

Niet te vroeg juichen

Toch moet je niet te snel juichen: het lukt je namelijk echt niet om zeven keer zo hard te fietsen als wat je normaal doet. “Op een gegeven moment zit je gewoon aan de bovengrens van je menselijke motor, wat betekent dat je gewoon niet harder kunt trappen. Je verbrandt dus niet ineens zeven keer meer calorieën dan normaal, maar je zit wel op je maximale calorieverbranding,” aldus Van Dijk.

Hoeveel calorieën?

Hoeveel calorieën je dan wel verbrandt? “Iemand die zestig kilo weegt zal gemiddeld zo’n 600 calorieën per uur verbranden, iemand van tachtig kilo 800 calorieën per uur en iemand van negentig kilo 900 calorieën per uur.” Om uit te rekenen hoe dit bij jou zit, kun je dus heel simpel achter je gewicht een extra nulletje zetten om te weten wat je per uur aan calorieën kunt verbranden als je tegen de wind in fietst.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Foto | iStock

Ook interessant