Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wil je (niet) weten: zó veel calorieën krijg je binnen tijdens een avondje gourmetten

zo-veel-calorieen-krijg-je-binnen-tijdens-een-avondje-gourmetten.jpg

Laten we vooropstellen dat je tijdens de feestdagen helemaal niet bezig hoeft te zijn met het tellen van calorieën: dit is juist het moment om lekker je teugels te laten vieren. Maar mocht je nieuwsgierig zijn naar het aantal calorieën dat je tijdens een avondje gourmetten binnenkrijgt, hebben wij het antwoord voor je.

Typisch zo’n ding dat je stiekem wilt weten, maar eigenlijk ook niet.

Calorieën gourmetten

Tijdens het gourmetten eet je eigenlijk allerlei verschillende dingen door elkaar. Van kleine stukjes vlees en vis tot stokbrood, salades en sauzen. Een lichte maaltijd is het dus niet, maar op hoeveel calorieën zou het nu in totaal komen?

Totaal calorieën vlees

Gemiddeld wordt er zo’n 250 gram vlees per persoon gerekend en de verschillende vleessoorten zijn goed voor het volgende aantal calorieën:

  • Mini-hamburger (1 burgertje = 25 gram) – 64 calorieën
  • Mini-slavink (1 slavink = 25 gram) – 68 calorieën
  • Kipsaté (2,5 mini-spiesje = 100 gram) – 115 calorieën
  • Mini-biefstuk (1 biefstukje = 50 gram) – 55 calorieën
  • Mini-varkenschipolataworstje (1 worstje = 25 gram) – 68 calorieën
  • Garnalen (1 portie gemarineerde garnalen = 19 gram) – 22 calorieën

Stel nu dat je één hamburgertje neemt, twee slavinken, tweeënhalf kipsatéspies en twee biefstukjes, dan ben je 425 calorieën verder. En dan zijn de bijgerechten en sauzen nog niet meegerekend.

Lees ook:
Hoe ongezond is het om tijdens kerst álles te eten wat je wilt?

Totaal calorieën sauzen

Want er gaat aardig wat saus doorheen op zo’n avondje. Één eetlepel knoflooksaus is goed voor zo’n 60 calorieën, eenzelfde hoeveelheid whisky-cocktailsaus komt neer op 50 calorieën. Als je dus van beide één eetlepel neemt, ben je 110 calorieën verder.

Totaal calorieën broodjes

Bij gourmetten hoort natuurlijk ook nog stokbrood. Als je vijf sneetjes stokbrood eet (à 54 calorieën per sneetje), dan komen er 270 calorieën bij. Smeer je op al deze broodjes nog een lekker laagje kruidenboter, dan kun je er 185 extra calorieën bij optellen.

Totaal calorieën oliën

Alle vleesjes en visjes worden natuurlijk ook nog ergens in gebakken. Als je olijf- of zonnebloemolie gebruikt, kost je dat 90 calorieën per eetlepel; een eetlepel vloeibare boter bevat 89 calorieën, een eetlepel boter of braadvet 102. Als je ongeveer twee eetlepels zonnebloemolie per persoon per gourmetsessie gebruikt, kom je dus op een totaal van 180 calorieën aan olie.

Totaal aantal calorieën gourmetten

Al met al kun je ervan uitgaan dat je tijdens een avondje gourmetten een totaal van ongeveer 1.170 calorieën binnenkrijgt. Maar dan zijn de wijntjes die je erbij drinkt of andere drankjes natuurlijk nog niet meegerekend, dus de kans is groot dat je er nog iets boven zit…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle
Beeld | iStock

Ook interessant