Zóveel bescherming bieden je vaccinaties nu nog tegen het coronavirus Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zóveel bescherming bieden je vaccinaties nu nog tegen het coronavirus

Heb je alleen de eerste en tweede coronavaccinaties gehaald, maar daarna geen booster gehad? Dan ben je nauwelijks meer beschermd tegen het coronavirus, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Voor mensen die wel een boosterprik gehad hebben, is de kans op ernstige klachten bij een besmetting nog wel aanzienlijk lager.

Ongeveer een jaar na de eerste twee prikken daalt de vaccineffectiviteit naar ongeveer nul procent, zegt het instituut. En dat punt is voor veel mensen die geen booster gehad hebben, inmiddels bereikt.

Geen bescherming meer na twee vaccinaties

Als je alleen die eerste twee vaccinaties tegen het coronavirus meer dan een jaar geleden gehad hebt, bieden deze momenteel dus geen bescherming meer. Zeker niet als je nog niet besmet bent geweest met het virus, en ook op die manier nog geen antistoffen aangemaakt hebt.

In Nederland mag iedereen ouder dan twaalf jaar zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Van hen heeft 82,7 procent minstens één coronaprik gehad. Ongeveer zes op de tien mensen hebben een eerste boosterprik gekregen na die basisvaccinaties. Het komt er dan ook op neer dat de bescherming van het vaccin bij iets minder dan een kwart van de mensen tot nul procent is gedaald.

Bescherming na boosterprik

Heb je een boosterprik gehad na je eerste twee prikken, dan zit het net wat anders. De vaccins zijn bij mensen die één booster gehad hebben nog zo’n 63 procent effectief tegen opname in het ziekenhuis. Ook zijn ze 74 procent effectief tegen opname op de intensive care. In de meeste gevallen krijg je na een booster dus alleen nog milde klachten bij een besmetting. Vervelend, maar vaak niet levensbedreigend.

Mensen van zestig jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en mensen met een ernstige afweerstoornis, hebben recentelijk nog een herhaalprik (of tweede booster) gehad of kunnen deze nog halen. Zij zijn nog beter beschermd tegen ernstige klachten door het coronavirus.

Tweede booster voor andere groepen

Wanneer de herhaalprik ook voor zestigminners beschikbaar wordt, is nog niet duidelijk. Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft het RIVM en de GGD’en gevraagd om zich voor te bereiden op een nieuwe vaccinatiecampagne. De kans is groot dat deze na de zomer start en dat eerst ‘de meest kwetsbaren’ weer ingeënt zullen worden. Daarmee hoopt het kabinet deze groep te ‘beschermen tegen ernstige ziekte in het najaar en de winter’.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt Kuipers ook dat de EMA, het Europees Geneesmiddelenbureau, de herhaalprik voor achttienplussers zonder medische indicatie nog niet goedkeurde. Wanneer deze groep precies aan de beurt komt, is dus afwachten.

Bron | RTL Nieuws, Trouw, Tweede Kamer

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden