Margriet logo
null Beeld

Zóveel bacteriën zitten er op je smartphone

Het liefst houden we onze smartphone zo dicht mogelijk bij ons. We nemen 'm mee naar het toilet, als we aan het koken zijn ligt 'ie op het aanrecht en 's nachts leggen we 'm veilig onder ons kussen. Blijkt níet zo hygiënisch, want op elke vierkante centimeter van je smartphone zitten tweeduizend tot vierduizend bacteriën. En ja, dat zijn er meer dan op een toiletbril.

Welke risico's kleven er aan een smartphone vol met bacteriën? NU.nl zocht het uit.

Hygiëne

In totaal kunnen er wel zeventienduizend bacteriën op je smartphone zitten. Charlotte Michels, deskundige op het gebied van infectiepreventie en zelf werkzaam in de zorg, vertelt aan NU.nl dat hygiëneregels op het gebied van smartphones het verschil kunnen maken tussen leven en dood.

Zo verspreiden virussen, zoals bijvoorbeeld het norovirus, zich gemakkelijk via de handen. Als je dit virus hebt opgelopen en je pakt je telefoon op, besmet je deze met het virus. Dat geldt niet alleen voor het norovirus, maar voor alle bacteriën en/of virussen die via de handen overgedragen worden. De levensduur van bacteriën verschilt; de ene leeft maar heel kort en de andere houdt het dagen of zelfs weken uit.

Ontsmetten van handen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden (zeker in de tijd van het coronavirus), maar handen wassen en ontsmetten is écht heel belangrijk. En dat is dus niet alleen voor overdracht van mens tot mens, maar ook voor het schoonhouden van je smartphone. Het is volgens Michels belangrijk dat je handhygiëne op het juiste moment toepast. Dan pas kun je er vanuit gaan dat je niet via een telefoon besmet raakt of iemand besmet.

Lees ook

Zo maak je je telefoon echt goed schoon

Bewustwording

Een onhygiënische gewoonte zit al snel in ons systeem. Volgens gedragspsycholoog Sophia Tepe is het belangrijk om te realiseren dat een gewoonte een onbewuste handeling is, vertelt ze aan NU.nl. Bewustwording is daarom het begin van een nieuwe gewoonte. Maar een intentie alleen is niet genoeg voor het doorbreken van hardnekkige patronen. Je kunt daarom beter een concreet 'als-danplan' maken, volgens Tepe.

Concreet plan maken

Door een 'als-danplan' te schrijven, maak je gebruik van de zogeheten implementatie-intentie. ''Als ik vandaag naar de wc ben geweest, dan reinig ik mijn handen grondig met zeep'', geeft Tepe als voorbeeld. De wat, waar en hoe maken zo'n plan concreet.

Michels ziet het aantal buikgriepgevallen afnemen, wat waarschijnlijk een positief gevolg is van de coronamaatregelen. Mensen gaan bewuster om met hygiëne en staan minder dicht op elkaar. Deze maatregelen beperken zich niet tot het indammen van het coronavirus, maar werken ook door op de afname van andere virussen.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden