Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Beschouw je jezelf als zorgzaam? Dat zegt dít over je portemonnee…

zorgzaam-geld.jpg

Ben je zorgzaam ingesteld, zet je vaak anderen op de eerste plaats en den je dan pas aan jezelf? Dan val je in de categorie die Britse wetenschappers ‘servicegericht’ noemen. Een compliment, want deze karaktereigenschap wordt toebedeeld aan lieve mensen. Toch kleeft er ook een nadeel aan.

Uit een grootschalig onderzoek van de Columbia Business School blijkt dat lieve mensen vaker in de financiële problemen komen.

Lager inkomen

De onderzoekers verzamelden de data van drie miljoen Amerikanen en Britten die aan eerdere onderzoeken hadden meegedaan. Uit de analyse ervan bleek dat de mensen die zich veel voor anderen inzetten, het financieel vaak moeilijk hadden. “Uit eerder onderzoek bleek al dat lieve mensen vaak een lager inkomen hebben. Daarom waren we benieuwd of een warme persoonlijkheid ook invloed heeft op andere financiële aspecten,” legt Sandra Matz, hoofdauteur van de studie en professor aan de Columbia Business School, uit.

Nadelige gevolgen compenseren

Matz en haar team ontdekten dat zorgzame mensen over het algemeen minder spaargeld en meer schulden hebben. De onderzoekers denken dat dit vooral te maken heeft met het feit dat deze mensen minder om geld geven. Bovendien zullen ze minder snel voor zichzelf opkomen bij salarisonderhandelingen. De wetenschappers stellen wel dat het vooral gaat om zorgzame mensen met een laag inkomen. Lieve types met een goed salaris komen minder snel in de financiële problemen omdat zij geld genoeg verdienen om de ‘nadelige’ gevolgen van hun aardige persoonlijkheid te compenseren. Zij kunnen het zich bijvoorbeeld beter permitteren om geld voor te schieten of dingen voor een vriend te betalen.

Veranderen

Betekent dit dat je minder lief moet zijn om je financiële zaken weer op orde te krijgen? Matz denkt van niet. “Het is interessanter om deze mensen aan te moedigen hun financiën op orde te krijgen, zodat ze beter voor hun geliefden kunnen zorgen. Zij zijn namelijk eerder geneigd om anderen te helpen en dan pas zichzelf.”

Lees ook
Dít zegt je favoriete pizza over je persoonlijkheid…

Bron| HLN.be
Beeld| iStock

Ook interessant