null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zorgwekkend: ‘Over 20 jaar hebben 1,4 miljoen Nederlanders diabetes’

Een zorgwekkende voorspelling op het gebied van diabetes. Over twintig jaar zullen meer dan 1,4 miljoen Nederlanders aan een vorm van diabetes lijden, zegt het Diabetes Fonds. Vooral de hoeveelheid mensen met type 2 neemt toe.

Het Diabetes Fonds baseert deze verwachting op onderzoek door het RIVM en onderzoeksinstituut Nivel. Zij analyseerden de data van ruim 500 huisartsenpraktijken in Nederland om tot deze conclusie te komen.

Twintig jaar

Vorig jaar waren er ruim 1,1 miljoen Nederlanders met diabetes bekend bij huisartsen. Het overgrote gedeelte van hen, namelijk 1.030.000 mensen, heeft diabetes type 2; de overige 110.000 mensen lijden aan type 1. De komende jaren zal dat flink toenemen, wordt nu voorspeld. Door bevolkingsgroei en vergrijzing zullen er over twintig ongeveer 1,4 miljoen diabetespatiënten zijn in Nederland. Daarvan zullen naar verwachting 130.000 de auto-immuunvariant type 1 hebben en 1,3 miljoen lijden aan type 2.

Lees ook:

Op deze manier kom je erachter of je prediabetes hebt

Duizend per week

Hoewel de cijfers het beeld onderbouwen dat het Diabetes Fonds al had, is het volgens adjunct-directeur Rens Vandeberg wel zorgwekkend. "Diabetes neemt de komende jaren alleen maar toe, met ongeveer duizend nieuwe gevallen per week. Met name van diabetes type 2”, zegt hij tegen het NOS Radio 1 Journaal. Diabetes type 2 wordt meestal veroorzaakt door ouderdom, erfelijkheid, obesitas en ongezond eten.

Jongere patiënten

Niet alleen neemt het aantal Nederlanders met diabetes type 2 toe, ook worden de patiënten steeds jonger. Gemiddeld zijn mensen bij de diagnose nu 60,6 jaar oud, dat is ruim 2 jaar jonger dan in 2011. Ook komt de aandoening steeds meer bij jongere mensen voor. Naar schatting hebben 3600 twintigers en ruim 15.000 dertigers diabetes type 2. Daarnaast komt het ook al bij enkele honderden tieners voor. “Wat we niet moeten vergeten is dat mensen die diabetes hebben binnen vijf tot tien jaar ook te maken kunnen krijgen met bijkomende aandoeningen”, benadrukt de adjunct-directeur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, waar bijna de helft van de Nederlanders met diabetes type 2 last van krijgt.

Lees ook:

Déze invloed heeft diabetes (en prediabetes) op je hersenen

Gezonder leven

Volgens de directeur van het Diabetes Fonds, Etelka Ubbens, benadrukken de nieuwe cijfers dat er naast genezing en voorkoming van diabetes ook ingezet moet worden op een betere kwaliteit van leven. Daarom vraagt het fonds om hulp van de voedselindustrie en de politiek, om gezond leven makkelijker maken en overgewicht te bestrijden. In ruim de helft van de gevallen zou dat diabetes type 2 namelijk kunnen voorkomen, stellen ze. Daarnaast helpt het de Nederlanders die al diabetes hebben om hun klachten te verminderen en bijkomende aandoeningen voor te zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Diabetes Fonds, NOS

Beeld| Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden