null Beeld

Zorgwekkend: nu ook al dreigend tekort aan griepprik

Mensen zijn zó bang om bovenop corona ook nog de griep te krijgen, dat er nu al een tekort dreigt aan de griepprik. Huisartsen die nabestellingen doen krijgen te horen dat deze voorlopig niet geleverd zullen worden door het RIVM.

Het RIVM had ingeschat dat de vraag naar de griepprik met zo’n 15 procent zou stijgen dit jaar, maar het lijkt er sterk op dat de vraag weleens veel hoger kan uitvallen.

“Zonder griepprik naar huis gestuurd”

Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) beginnen zich zorgen te maken. In sommige plaatsen, zoals in Oss, werden mensen zonder de griepprik naar huis gestuurd. Het RIVM heeft nu uit voorzorg alle extra bestellingen stopgezet. Dit kan betekenen dat lang niet iedereen een griepprik krijgt dit jaar, want volgens Ted van Essen, huisarts en voorzitter van de Influenza Stichting, is op in dit geval ook écht op. “De griepprik kan maar één keer per jaar besteld worden. Zomaar even bijbestellen gaat dus niet. We moeten het doen met de voorraad die we nu hebben.”

Lees ook: De griepprik halen in tijden van corona: dit wil je weten

“Vraag ligt veel hoger”

Huisartsen die een nabestelling doen moeten voorlopig wachten. Het RIVM heeft namelijk nog wel een voorraad, maar die is niet bestemd voor nabestellingen. “We willen voorkomen dat de huisartsen die als laatste prikken, geen vaccins meer kunnen krijgen. We wachten daarom met het verdelen van de laatste prikken totdat elke praktijk is geweest. Dat zal ergens in december zijn,” aldus Rob Riesmeijer van het RIVM. Dat er waarschijnlijk niet genoeg is, beseft het RIVM nu ook. “Het lijkt er op dat de vraag veel hoger ligt.”

Boete voor overschot

Het RIVM beheert de voorraad griepprikken. “De griepprikken van dit jaar werden al voor corona besteld,” zo vertelt Riesmeijer. Er was een stijging van 7 procent ingeschat en er is uiteindelijk 15 procent extra ingekocht. Huisartsen mochten vervolgens in juni de bestelling plaatsen. De eerste lockdown was toen voorbij en het aantal nieuwe besmettingen minimaal. Huisartsen kregen weliswaar het advies om meer te bestellen, maar niet iedereen heeft dit gedaan. “Als je vaccinaties overhoudt draai je zelf voor de kosten op,” zo legt Max Rubens, medisch directeur van huisartsengroep Synchroon, uit. Wanneer je met meer dan 10 procent blijft zitten, dan betaal je een boete voor dat overschot. Rubens prikt zelf al zo’n twintig jaar. “Al die jaren bestel ik hetzelfde aantal en altijd komt het ongeveer op hetzelfde uit. Maar nu komen ineens ook de mensen die nooit op een uitnodiging ingaan.”

Waarom zo'n run op griepprik?

Huisartsen zijn er van overtuigd dat de stijging te maken heeft met het coronavirus. Mensen willen geen griep bovenop corona krijgen, willen überhaupt niet ziek worden en hopen dat het vaccin ergens ook helpt tegen het coronavirus. Griep legt daarnaast ook nog eens een grotere druk op de coronateststraten en kwetsbare mensen kunnen door griep in de nu al overvolle ziekenhuizen belanden. Voor veel mensen zijn dit genoeg redenen om de griepprik nu alsnog te halen, ook al zouden ze dat normaal gesproken niet doen.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden