null Beeld

Zorgwekkend: experts verwachten ‘tsunami aan psychologische klachten’

Depressieve gevoelens, slapeloze nachten en stress: één op de drie Nederlanders heeft door de coronacrisis (meer) last van psychische klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut.

De grootste zorgen zijn verrassend genoeg niet om het coronavirus zelf.

Gevolgen van de coronacrisis

Maar een klein aantal van de ondervraagden zegt zich echt druk te maken om het coronavirus zelf. De meeste mensen zeggen meer zorgen te hebben om de gevolgen van het virus op de maatschappij en economie.

Slaapproblemen en angst

Aan het online onderzoek van het Trimbos-instituut deden drieduizend Nederlanders van achttien jaar of ouder mee. Daarin gaf een derde van de mensen aan met meer psychische klachten te kampen dan zij deden voor het begin van de coronacrisis. Ze geven vooral aan last te hebben van depressieve gevoelens, slaapproblemen en angst.

Stress

Bijna veertig procent van de deelnemers aan de online enquête zegt ook meer stress te hebben, bijvoorbeeld omdat ze zich zorgen maken om financiën en hun werk. Van de groep mensen die meer stress ervaart, heeft zestig procent vooral last van angstklachten en depressiviteit. Ook heeft de helft vaker last van slaapproblemen. Eén op de tien heeft zelfs gedachten aan de dood.

Lees ook

Zó voorkom je volgens deze psycholoog dat je mentale gezondheid lijdt onder de coronacrisis

Angst voor het coronavirus

Maar een kleine groep van de respondenten zegt echt bang te zijn voor het coronavirus zelf. Slechts dertien procent geeft aan dat dit de oorzaak van hun klachten is, maar bij hen zijn de klachten het hevigst. Meer dan tachtig procent van hen heeft lastig van depressieve gevoelens en angst.

‘Tsunami aan psychologische klachten’

Het Trimbos-instituut twijfelt of het resultaat helemaal representatief is voor de Nederlandse bevolking. 83 procent van de respondenten is namelijk vrouw, en er reageren maar weinig jongeren. Volgens Derek de Beurs van het Trimbos-instituut bevestigen deze resultaten wat zij al verwacht hadden, namelijk dat de coronacrisis een flinke impact hebben.

“Wij maken ons zorgen om deze toename van klachten”, zegt hij tegen Trouw. De Beurs verwacht binnenkort een “tsunami aan psychologische klachten”, die voorlopig niet stopt. “Het aantal faillissementen blijft de komende tijd stijgen, net als het aantal mensen in rouw”, legt hij uit. “Ook de nasleep van de lockdown kan psychische problemen aanwakkeren.”

Hulp zoeken

De Beurs benadrukt dat het belangrijk is om hulp te zoeken, ook tijdens deze coronacrisis. “Als je stress ervaart, wacht dan niet tot het ontploft. Zoek hulp. Praat met vrienden, of zoek contact met organisaties die hierin zijn gespecialiseerd. En neem vooral contact op met de huisarts voordat de klachten verergeren.” Ook in deze coronacrisis kun je geholpen worden met je psychische klachten

Denk jij aan zelfmoord of ken je iemand die kampt met suïcidale gedachten? Neem dan (anoniem) contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Zij zijn 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 0900 0113 of op 113.nl.

Bron | Trouw

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden