Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zorgverzekering met restitutiepolis, naturapolis of budgetpolis: dit zijn de verschillen

Het einde van het jaar is in zicht, dus is het voor veel van ons tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe zorgverzekering. Maar met zo veel verschillende opties is het niet zo gek dat je af en toe de bomen door het bos niet meer ziet. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen een restitutiepolis, naturapolis en een budgetpolis?

We zochten het uit.

Zorgverzekering met restitutiepolis

Wanneer je een zorgverzekering met restitutiepolis afsluit, heb je de meeste keuzevrijheid. Je kiest zelf naar welk ziekenhuis of welke zorgverlener je gaat voor jouw behandeling. Bij deze restitutiepolis hoef je bij zorg uit het basispakket geen rekening te houden met contracten tussen de zorgverlener en de zorgverzekeraar; je hebt vrije zorgkeuze. Behalve je eigen risico, hoef je bij zorg uit het basispakket nooit je eigen rekeningen te betalen. Tenzij deze onnodig hoog zijn, bijvoorbeeld wanneer je naar een dure privékliniek gaat. Vaak is de premie bij een restitutiepolis wel hoger dan bij een natura- of budgetpolis; een restitutiepolis kost maandelijks al snel zo'n tien euro meer.

Naturapolis

Bij de naturapolis wordt in principe ook alle zorg uit de basisverzekering gewoon vergoed, maar daarbij moet de zorg wel aan bepaalde eisen voldoen. Je kunt met een naturapolis namelijk alleen zorg vergoed krijgen wanneer je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met die zorgaanbieder. Dat betekent dat je minder keuzevrijheid hebt bij een naturapolis dan je zou hebben bij een restitutiepolis.

Ga je naar een ziekenhuis of zorgverlener waarmee je verzekering geen contract heeft? Dan vergoedt je zorgverzekeraar maar een gedeelte van de kosten en moet je de rest zelf betalen. Vaak betekent dit dat je zo’n twintig procent van de hele rekening moet betalen. Bijna alle ziekenhuizen hebben wel een contract met zorgverzekeraars, maar bij klinieken en individuele behandelaars als psychologen en fysiotherapeuten zit dat anders. Daarbij moet je dus altijd goed controleren of er een contract is, zodat je niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan. Een naturapolis is – juist door die beperktere zorgkeuze – vaak goedkoper dan een restitutiepolis. Het scheelt al snel zo’n tien a twaalf euro per maand op de basisverzekering.

Lees ook:

Impact van corona op zorgpremie valt mee: zó veel gaan we extra betalen

Budgetpolis

Als laatste is er nog de budgetpolis. Net als bij een naturapolis heeft een zorgverzekeraar met een budgetpolis contracten afgesloten met bepaalde zorgverleners en ziekenhuizen. Het grote verschil tussen die twee is echter dat je met een budgetpolis meestal bij veel minder gecontracteerde zorgverleners terecht kunt. Daardoor is de kans dus een stuk groter dat je 20 procent van de totale rekening zelf moet betalen. Je keuzevrijheid wordt bij deze polis dus meer beperkt dan bij een naturapolis, en al helemaal meer dan bij een restitutiepolis.

Ook is het vaak zo dat je bij een budgetpolis alleen online in contact kunt komen met je zorgverzekeraar, of dat je herhaalrecepten bij een internetapotheek moet bestellen. Een budgetpolis is daarom dus vooral een goede optie als je gezond bent en zo weinig mogelijk kwijt wilt zijn aan je zorgverzekering.

Verschillen restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis

De verschillen tussen de restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis zitten dus vooral in de vergoedingen en de prijs. Waar je bij een restitutiepolis volledige vergoedingen krijgt bij vrijwel alle zorgverleners, moet je bij een naturapolis en een budgetpolis gaan voor een gecontracteerde zorgverlener. Bij een naturapolis is dat ongeveer 90 procent van de reguliere zorgverleners, bij een budgetpolis ligt dat percentage aanzienlijk lager.

Maar juist omdat een restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis allemaal een andere hoeveelheid contracten hebben, verschillen de prijzen ook aanzienlijk. Een restitutiepolis is de duurste variant, een naturapolis is vaak zo’n tien euro goedkoper en bij de budgetpolis gaat er vaak nog ongeveer een tientje per maand af. Redelijk grote verschillen, maar de goedkoopste optie is niet voor iedereen de beste. Welke polis het beste bij jou past, hangt af van individuele eisen en wensen. De meeste Nederlanders kiezen voor een naturapolis, zegt Independer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Independer

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden