Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dansen als medicijn? Zorgverzekeraar gaat danslessen vergoeden

danslessen-zorgverzekeraar-vergoeding.jpg

Dansen is niet alleen leuk, maar ook gezond. Het kan zelfs als een soort medicijn werken, blijkt uit recent onderzoek. En daarom besluit een Nederlandse zorgverzekeraar danslessen vanaf 2022 te vergoeden.

Je moet daarvoor alleen wel iets mankeren.

Dansen extra goed voor mensen met Parkinson

Dansen is naast leuk ook gezond voor je hersenen. En vooral mensen met Parkinson kunnen daar de vruchten van plukken, blijkt uit recent onderzoek. De patiënten die de danslessen volgden kregen meer zelfvertrouwen en 55 procent van hen had minder of zelf helemaal geen fysiotherapie meer nodig.

Heilzame danslessen

Voor zorgverzekeraar De Friesland reden genoeg om de danslessen voor mensen met Parkinson (deels) te gaan vergoeden. “We hopen in ieder geval dat dit zich als een olievlek over Nederland gaat uitbreiden en dat er anderen zullen volgen nu bewezen is hoe heilzaam dansen is”, laat woordvoerder Rob Propsma aan de Telegraaf weten.

Lees ook:
Dominique was 49 toen ze de diagnose Parkinson kreeg: ‘In eerste instantie dacht ik: ach, dit kan er ook nog wel bij’

Chronische pijn

Kunnen nog meer mensen vergoeding voor danslessen krijgen? Als er ook voor hen wetenschappelijke onderbouwing komt, wel. Denk bijvoorbeeld aan mensen met chronische pijn of niet-aangeboren hersenletsel. Maar je hoeft natuurlijk niet per se op dansles om te dansen. Profiteer gewoon thuis al van de gezondheidseffecten. Zoek via YouTube een dansfilmpje op, of improviseer en swing er zelf lekker op los. Wellicht ook een fijne bijkomstigheid: zo veel calorieën verbrand je met een uurtje dansen.

Bron | de Telegraaf
Beeld | Getty

Ook interessant