Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zorgen grote temperatuurverschillen er wel of niet voor dat we sneller ziek worden?

temperatuurverschillen-ziek.jpg

De ene week lijkt de lente in aantocht, het weekend erop haalt het kwik met moeite de 5 graden. Wat doen dat soort extreme wisselingen met onze weerstand? Is zo’n grote sprong het recept om ziek te worden, zelfs als je op tijd je warme jas, sjaal en misschien langzaamaan handschoenen weer uit de kast haalt?

Er wordt nogal eens beweerd dat dit soort grote temperatuurwisselingen ervoor zorgen dat we binnen de kortste keren snotterend onder een dekentje op de bank belanden. Maar is dat nou een feit of een fabel? Mag je een plotselinge weersovergang van warm naar koud de schuld geven van een flinke verkoudheidsgolf? Of zit er toch iets anders achter? Volgens berichtgeving van Het laatste nieuws lijkt het toch echt om een fabel te gaan. Als je een goede weerstand en conditie hebt, hebben de grote verschillen van temperatuur weinig invloed op je gezondheid, zo stelt de Belgische krant.

Virussen

Hoe het dan kan dat er meer zieken zijn als het plotseling kouder wordt? Wanneer de temperaturen buiten dalen, hebben virussen een grotere overlevingskans. Zo heeft een griepvirus koude, droge lucht nodig om zich te verspreiden. Griep heerst vooral in de winter doordat mensen dan dichter bij elkaar zitten in kleine ruimtes. Dit betekent dat virussen zich gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen: ze worden overgebracht met niezen, hoesten en praten en kunnen zo ons lichaam binnendringen. Daarnaast zorgen lage temperaturen ervoor dat de vaten van de luchtwegen samentrekken. Hierdoor kunnen de cellen die zorgen voor afweer de binnenkomende virussen minder snel bereiken, waardoor je vatbaarder bent voor verkoudheid en een griepje.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Een sinaasappel schillen kan heel wat spetters met zich meebrengen. In de video zie je een handige manier van snijden die je het geknoei bespaart. Handig!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant