Slecht nieuws voor diabetespatiënten: 'Mogelijk 250 euro per jaar bijbetalen voor insuline' Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zorgen bij tienduizenden diabetespatiënten: 'Mogelijk 250 euro per jaar bijbetalen voor insuline’

De nieuwe regels van de overheid over de maximumprijs van medicatie, dreigen tienduizenden diabetespatiënten zwaar te raken. Ze zouden hun huidige medicatie kwijt kunnen raken, of zelf flink moeten bijbetalen om het nog te kunnen gebruiken. En dat is zorgwekkend, zeggen de patiëntenvereniging en apothekers.

Het gaat om zo’n 70.000 diabetespatiënten die een langwerkende vorm van insuline gebruiken. Als ze die zouden willen behouden, zouden ze zo’n 250 euro per jaar zelf moeten betalen, bovenop het bestaande eigen risico.

Veranderingen in vergoedingen

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid moet vanaf 2023 ongeveer 140 miljoen euro besparen op geneesmiddelen, om de kosten draagbaar te houden voor de overheid. Daarom moeten er een aantal dingen veranderen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). In het GVS zitten ongeveer vijfhonderd verschillende groepen geneesmiddelen, waarvoor een maximale vergoeding vastgesteld is in een kostenplaatje. Die bedragen gaan nu opnieuw geanalyseerd worden en waar nodig bijgesteld. Als de prijs van een geneesmiddel hoger is dan deze vergoedingslimiet, moet de patiënt het verschil (tot maximaal 250 euro per jaar) zelf bijbetalen. In de Tweede Kamer is donderdag weer een debat over de prijs van geneesmiddelen.

Langwerkende insuline

Het is nog onduidelijk om welke medicatie het allemaal zal gaan, maar de de Diabetesvereniging Nederland (DVN) vreest dat de verandering grote gevolgen heeft voor tienduizenden diabetespatiënten. Er zijn in Nederland zo’n 70.000 mensen die de insuline van Novo Nordisk gebruiken; in de meeste gevallen gaat het om patiënten met diabetes type 1. Die farmaceut heeft namelijk aangegeven dat hun middel niet verder in prijs kan dalen, omdat het dan niet meer rendabel zou zijn.

“Het is een innovatieve insuline waar nog patent op zit. En ja, daardoor is die iets duurder, maar het gaat niet om gekke bedragen”, zegt beleidsmedewerker Heleen Knottnerus van Diabetesvereniging Nederland tegen AD. Omdat op andere insulines geen patent meer zit, zijn deze goedkoper.

Bijbetalen voor medicijnen

Maar als het nieuwe beleid doorgezet wordt en de prijs van deze langwerkende insuline niet verlaagd wordt, komt de rekening daarvan bij de patiënten te liggen. Als deze 70.000 diabetespatiënten dan hun huidige insuline willen behouden, zullen ze daarvoor zelf diep in de buidel moeten tasten. De kosten kunnen oplopen tot 250 euro per jaar, bovenop het eigen risico. Overstappen op een andere, goedkopere vorm van insuline, is ingewikkelder dan het lijkt, zeggen experts. “Diabetes is een vervelende ziekte en de insuline is van levensbelang", zegt Knottnerus daarover.

Bron | AD, Rijksoverheid

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden