Zorgen specialisten verwaarloosde ouderen ziekenhuis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zorgen bij specialisten over verwaarloosde ouderen in ziekenhuis

De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), specialisten voor ouderen in de ziekenhuizen, zien steeds meer verwaarloosde ouderen op de spoedeisende hulp binnenkomen. Daarbij zien zij de toekomst somber in en betwijfelen ze of de samenleving klaar is voor meer hulpbehoevende ouderen.

Er is geen specifiek onderzoek naar gedaan, maar uit een rondvraag onder klinisch geriaters blijkt dat ouderen in ernstiger toestand de spoedeisende hulp binnenkomen. Zo hebben ze bijvoorbeeld te lang met ziektes rondgelopen. Ook worden ouderen met gevorderde dementie binnengebracht die nooit een diagnose hebben gehad.

Zorgelijke situatie

De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) noemt de situatie zorgelijk. “We krijgen wanhopige huisartsen aan de telefoon die nergens heen kunnen met hun patiënten. Die zien dat het thuis niet meer gaat, maar er is onvoldoende thuiszorg en geen plek in een verpleeghuis. Dan komen ze naar ons”, verklaart voorzitter Esther Cornegé-Blokland.

Wachtlijsten

Op dit moment staan rond de 20.000 ouderen op de wachtlijst voor een verpleeghuis. Dat aantal steeg in een jaar tijd met 4000 ouderen. Het aantal ouderen dat langdurige zorg nodig heeft ligt rond de 185.000. Ook dat aantal blijft toenemen. Tegelijkertijd loopt het personeelstekort in de verpleeghuizen en wijkverpleging op. Dit jaar zijn er 17.900 mensen te weinig in de verpleeghuizen, in 2031 zijn dat er naar schatting 51.900. De thuiszorg komt 6100 verzorgenden tekort. Dat groeit naar schatting naar 15.400 in 2031.

Klinisch geriater Annemijn Elskamp van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam kent voorbeelden van ouderen die al sinds maart op thuiszorg wachten. “Die ouderen krijgen wondinfecties en zijn verwaarloosd omdat ze niet meer goed voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen. Huisartsen weten dat die mensen niet in het ziekenhuis horen, maar weten niet meer wat ze ermee aan moeten.”

Toekomst

Cornegé-Blokland stelt dat dit een grote crisis is en dat we er steeds meer van gaan merken. De klinisch geriaters hebben daarom ook grote twijfels of ze klaar zijn voor nog meer ouderen die zoveel hulp nodig hebben. Het is nu al moeilijk om ze uit een ziekenhuis te ontslaan. Op de geriatrieafdelingen in ziekenhuizen door het land houden wachtende ouderen 19 tot 55 procent van de bedden bezet, omdat er geen gepaste zorg is. Soms houden patiënten wekenlang onnodig een bed bezet.

Terugkeer verzorgingshuizen

Volgens specialisten is een terugkeer van verzorgingshuizen een stap in de goede richting om dit probleem te kunnen aanpakken. Het kabinet besloot in 2013 de verzorgingshuizen af te schaffen om te besparen op de ouderenzorg. Vanaf toen werd er meer ingezet op thuiszorg.

Klinisch geriater in een Brabants ziekenhuis, Judith Wilmer vertelt dat ze het afschaffen van verzorgingshuizen nooit een goed idee heeft gevonden. “Natuurlijk zeggen mensen dat ze thuis willen blijven, maar ze denken er niet over na dat ze misschien alleen achterblijven en lichamelijk achteruitgaan, waardoor ze de deur niet meer uit kunnen. Dan is het wel degelijk fijner om in een groep te wonen.”

De specialisten zijn van mening dat als ouderen in verzorgingshuizen zitten er meer hulp tegelijkertijd geboden kan worden door de thuiszorg. Daarbij komt dat door de verdwenen verzorgingshuizen er meer bedden verloren zijn gegaan waar ouderen na een ziekenhuisopname konden opknappen. De NVKG zou de verzorgingshuizen dan ook graag terug willen zien, maar niet zoals vroeger. Zo zouden nu bijvoorbeeld jongeren en ouderen gemengd kunnen gaan wonen.

Bronn | AD

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden