Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waar moet je zijn voor goede, specialistische zorg?

m1mxaawc1xxv.png

 

Stel jij of je naaste(n) hebben speciale en/of langdurige zorg nodig. Dan is het niet altijd duidelijk waar je moet zijn voor de juiste zorg. Of je krijgt te maken met ingewikkelde regels: de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Hoe maak je de juiste beslissingen?

Natuurlijk kun je zelf in de materie duiken en alles gaan uitpluizen, maar waarom moeilijk doen als het veel makkelijker kan. Wist je bijvoorbeeld dat je eigen zorgverzekeraar hierbij vaak heel goed kan helpen? Wekelijks bellen 500 verzekerden met de zorgregelaar voor advies en ondersteuning.  Zij worden geholpen bij het vinden van de juiste instanties voor hulp en ondersteuning bij langdurige zorg, zoals thuiszorg, revalidatiezorg voor ouderen, verpleeghuiszorg, huishoudelijke hulp en hulpmiddelen. Zelfs mantelzorgers kunnen terecht bij de persoonlijke zorgregelaar.

Persoonlijke situatie

Om te bepalen welke zorg het best bij je past, leg je je situatie voor aan de persoonlijke zorgregelaar. Vervolgens kijk je samen welke zorg nodig is en via welke instantie bij jou in de buurt je de zorg het beste kunt aanvragen. Je hoeft het dus niet allemaal zelf uit te zoeken.

Wat doet de zorgregelaar nog meer?

Goed om te weten is dat je bij de zorgregelaar voor verschillende situaties terecht kunt. We zetten het voor je op een rij!

– Informeren en advies over hulp na een ziekenhuisopname,
– Informeren over hulpmiddelen, zoals een rolstoel of krukken voor chronische zieken,
– De mogelijkheden voor mensen in een terminale fase,
– Adviseren over goede zorg voor dementerende ouderen,
– Het inschakelen van huishoudelijke hulp voor je moeder of vader als je dit zelf niet meer kan,
– Mantelzorger die hulp nodig heeft omdat de zorg voor je naaste familielid te veel wordt.

Neem gauw contact op met je eigen zorgverzekeraar om te informeren naar de mogelijkheden. In onderstaand filmpje deelt Jan de Groot zijn ervaring met de persoonlijke zorgregelaar van Zilveren Kruis Achmea toen zijn moeder plotseling zorg nodig had.

Ook interessant