Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Een zonnesteek of zonneslag? Dit is het verschil

een-zonnesteek-of-zonneslag-opgelopen-dit-is-het-verschil.jpg

Als het zonnetje schijnt, willen we daar natuurlijk zo veel mogelijk van genieten. Wees wel voorzichtig, want naast dat je hier lelijk van kunt verbranden, ligt ook een zonnesteek of zonneslag op de loer. Maar wat is daarin eigenlijk het verschil?

Zo herken voortaan een zonnesteek of zonneslag en bescherm je jezelf ertegen. 

Een zonnesteek of zonneslag

Wanneer je een tijdje in de brandende zon zit, zul je merken dat je het steeds warmer krijgt. Je lichaam moet die warmte kwijt, waardoor je niet alleen begint te zweten, maar ook je hart sneller gaat kloppen. Dat doet je lichaam volgens professor Sandra Verelst van het UZ Leuven zodat er meer bloed naar je huid wordt gestuurd en je bloedvaten zich meer openzetten om de temperatuur in je lichaam weer omlaag te krijgen. Aan Het Laatste Nieuws legt professor Verelst uit dat hier sprake is van een zonnesteek of hittestress. Dit is het stadium voorafgaande aan een zonneslag. Bij een zonnesteek kun je de temperatuur in je lichaam nog reguleren, maar bij een zonneslag raakt je lichaamstemperatuur in de war. Je lichaam warmt dan te snel op en kan dit niet meer afgeven, waardoor je lichaamstemperatuur tot wel 40,5 graden Celsius kan worden. 

De symptomen 

Bij een zonnesteek en zonneslag is er beide sprake van een temperatuursverhoging. De symptomen lijken dan ook op elkaar. Wanneer je merkt dat je hart sneller klopt en je je licht in je hoofd voelt, last hebt van hoofdpijn, veel zweet en je slap voelt is er sprake van een zonnesteek. Probeer in dit geval de zonneslag voor te zijn door de schaduw en verkoeling op te zoeken. Een zonneslag kun je herkennen aan dat je ook duizelig, misselijk of verward raakt, bleek ziet en een gloeiende of juist koude huid hebt. Ook kun je een onrustig gevoel krijgen, problemen met bewegen, overgeven of flauwvallen. Volgens professor Verelst kan zelfs een epilepsieaanval wijze op een zonneslag. Sommige klachten kunnen tot wel een aantal dagen na je zonnesteek of zonneslag nog aanhouden. Rust tot die tijd voldoende uit en vermijd de zon. 

Een zonneslag of zonnesteek tegengaan 

Een petje of parasol kan je beschermen tegen de zon, maar wanneer je de eerste klachten van een zonnesteek oploopt, kun je de zon beter helemaal vermijden. Ga het liefst op een koel plekje binnen zitten en drink voldoende water. Vermijd daarnaast de zon tussen 11.00 uur en 15.00 uur en drink geen alcohol. Houd je hoofd zo veel mogelijk uit direct zonlicht en als je toch wil bakken, smeer je dan goed in en zoek regelmatig de schaduw op. Probeer je daarnaast zo min mogelijk in te spannen en vermijd paracetamol, dit kan je klachten juist verergeren. 

Lees ook: Hittegolf? 21 tips die je helpen het hoofd koel te houden!

Een zonneslag door inspanning

Je kunt niet alleen van de brandende zon, maar ook van veel inspanning een zonneslag krijgen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij marathonlopers. Door intensief te sporten stijgt je temperatuur te snel voor je lichaam om het op tijd af te koelen. Wanneer je last hebt van een zonneslag door inspanning kun je een ijsbad nemen, of jezelf met natte doeken of icepacks in je nek, oksels en benen afkoelen. Ook water drinken helpt, maar vaak kunnen mensen dat met een zonneslag uit misselijkheid niet binnen houden of zijn ze te verward om te drinken. 

Het gevaar van een zonneslag 

Volgens professor Verelst is een zonneslag altijd levensbedreigend. Dat komt omdat als de temperatuur tot rond de 40 graden Celsius komt, en dit niet snel genoeg daalt, vocht kan opstapelen in je hersenen. Daarnaast kan ook je bloed beginnen te stollen waardoor je hart, lever en nieren kunnen beschadigen. Je nieren en lever kunnen zelfs stoppen met functioneren. Het is dus verstandig om bij een zonneslag altijd medische hulp in te schakelen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Het Laatste Nieuws, Etos, Gezondheid.be
Beeld | Getty Images

M28

Margriet 28 ligt in de winkel! En hij staat volledig in het teken van Frankrijk: van de mooiste badplaatsen tot de lekkerste gerechten, en van Frans icoon Simone Signoret tot DIY brocante. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant