Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Niet alleen een accessoire: zó belangrijk is het dragen van een zonnebril voor je ogen

zo-belangrijk-is-het-om-met-een-zonnebril-je-ogen-te-beschermen.jpg

Je huid beschermen tegen uv-straling met zonnebrandcrème zien we als heel normaal, maar het belang van een zonnebril om je ogen te beschermen wordt veel vaker onderschat. Zo’n donkere bril is namelijk zéker niet alleen een hip accessoire.

Door op zonnige dagen een zonnebril te dragen, verklein je namelijk de kans op oogaandoeningen.

Belang van zonnebril

Mensen vergeten nog wel eens hoe belangrijk het dragen van een zonnebril écht is, stelt Carel Hoyng, hoogleraar Oogheelkunde aan het Radboudumc op de website van het ziekenhuis. Elke soort van licht belast je ogen, maar vooral de felle straling van de zon is echt een zware belasting. En hoe zwaarder die belasting is, hoe sneller je ogen beschadigd kunnen raken. Net als je huid hebben je ogen dus ook bescherming nodig tegen uv-stralen.

Oogproblemen door zon

Wanneer je ogen vaak blootgesteld worden aan de zon zonder de bescherming van een zonnebril, heb je bijvoorbeeld een grotere kans op staar. Bij staar wordt je ooglens troebel, omdat eiwitten daar samenklonteren. Daardoor kun je wazig gaan zien en kleuren minder goed herkennen. Ook de kans op andere oogaandoeningen neemt toe door te veel uv-straling. Denk dan bijvoorbeeld aan maculadegeneratie, een aandoening waarbij de kegeltjes in het middelste gedeelte van het netvlies (de macula) contrast en kleuren niet meer goed waarnemen. Daardoor wordt je zicht minder scherp, en kun je moeite krijgen met lezen, autorijden of het herkennen van gezichten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Goed beschermen

Hoewel je bij verbranden van je huid door de zon meteen ziet dat je huid schade oploopt, merk je dat bij je ogen niet meteen. “Maar op latere leeftijd kunnen aandoeningen zich wel degelijk sneller ontwikkelen”, zegt specialist Hoyng. Om je ogen te beschermen is het volgens hem dus echt belangrijk om een zonnebril te dragen, vooral ’s middags wanneer de zon op z’n felst is. Vergeet daarbij ook de ogen van je (klein)kinderen niet te beschermen. Want hoewel we hun huid vaak éxtra goed insmeren, dragen ze vaak juist geen zonnebril.

Duur niet beter

Of je nou gaat voor een dure zonnebril of voor een goedkoop exemplaar, voor je ogen maakt dat weinig uit, zegt Hoyng. Vrijwel alle zonnebrillen die in Nederland te koop zijn, hebben volgens hem een goede uv-filter. Veel geld uitgeven is dus echt niet nodig, als je dat niet wilt. Waar je wél op moet letten, is de soort glazen die je kiest. Heldere glazen functioneren bijvoorbeeld beter dan hele donkere waar je bijna niet doorheen kunt zien – en die zijn ook een stuk handiger in de auto. Van blauwe glazen kun je ook beter wegblijven: blauw licht is namelijk ook schadelijk voor je ogen, dus daarmee schiet je weinig op.  

Op zoek naar een leuke zonnebril? Doe dan deze quiz en ontdekt welke zonnebril bij jouw smaak én je gezicht past.

Bron | Radboud MC
Beeld | iStock

Margriet 32 ligt in de winkel! In dit nummer vind je onder andere een uitgebreid interview met powervrouw Bibian Mentel, acht Japanse puzzels, een dossier oud en jong; wat kunnen we van elkaar leren? en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant