Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Moet je zonnebrandcrème eerst laten intrekken voordat het beschermt?

zonnebrandcreme-laten-intrekken-is-dat-nodig-voordat-je-de-zon-in-mag.jpg

Het is je misschien wel eens opgevallen dat op de verpakking van zonnebrandcrème vaak staat dat je je een half uur voordat je gaat zonnen zou moeten insmeren. Maar waarom is dat eigenlijk? Moet je zonnebrandcrème echt eerst laten intrekken, of kun je direct na het smeren de zon in?

Zo zorg je dat je tijdens het zonnen goed beschermd blijft. 

Zonnebrandcrème laten intrekken 

Goed nieuws voor de ongeduldige zonliefhebbers onder ons. Je bent ook beschermd als je niet een half uur van tevoren hebt gesmeerd. Zonnebrand vormt een beschermende laag tegen de zon door het zonlicht op te vangen, tegen te houden en te weerkaatsen. Ook wanneer de zonnebrandcrème nog niet volledig is ingetrokken en je nog een witte waas op je armen hebt staan doet dit zijn werk. Het is dus een fabeltje en daarom mag je meteen na het smeren de zon in. 

Lees ook: 6 tips tegen huidkanker: ‘Smeer zonnebrand zo dik als pindakaas op een boterham’

Blijven smeren

Daarnaast is het zelfs zo dat naarmate je langer in het zonnetje ligt te bakken, de werking van de zonnebrandcrème afneemt. Daarom zou het haast tegenstrijdig zijn als je eerst een half uur uit de zon moet blijven, aangezien je beschermlaagje dan al zou zijn afgenomen. Waarom dit advies dan toch op de verpakking staat? Dat komt omdat zonnebrand beter op de huid blijft zitten en zijn werk doet, wanneer je niet zweet. Zodra je huid nat is en je hier overheen de zonnebrandcrème aan wil brengen, kan deze minder goed intrekken en beschermt dit je huid dus minder. Daarom is het niet alleen belangrijk dat je tussen het zonnen goed blijft smeren, maar dat je daarvoor ook eerst je huid weer even droog maakt. En als je dan toch bezig bent, vergeet dan niet om ook dit plekje goed in te smeren.

Intrektijd 

Hoewel je dus direct in de zon zou kunnen liggen heeft zonnebrandcrème wel degelijk wat tijd nodig om op je huid op te drogen. Je bent wel meteen beschermd tegen de zon, maar veel zonproducten doen pas echt goed hun werk als de verschillende ingrediënten zich echt aan elkaar hebben gehecht op je huid. Hierdoor ontstaat er een soort gelijkmatig uv-filter. Dus mocht je een half uur te lang vinden, maar wel alles uit je zonnebrandcrème willen halen? Houd dan een kwartier intrektijd aan. Dit gebruiken de meeste fabrikanten namelijk wanneer ze hun producten op het zonfilter testen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Quest, Uncover Skincare
Beeld | iStock

Margriet extra 5

Meer lezen over buiten zijn, tuinieren en duurzaamheid? De Margriet special Groen & Duurzaam ligt nu in de winkel! Haal ‘m snel in huis of bestel hem hier.

Ook interessant