Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zonnebrandcrème: hoe lang is die houdbaar?

zonnebrandcreme-hoe-lang-is-het-houdbaar.png

Is je zonnebrandcrème op, maar ontdek je nog een tube in de kast die je vorig jaar tijdens de vakantie hebt gekocht? Check dan eerst de houdbaarheidsdatum voordat je gaat smeren. 

Veel mensen denken dat zonnebrandcrème onbeperkt houdbaar is. Dat is echt een misverstand, want hoewel de crème die je twee jaar geleden hebt gekocht er misschien nog goed uitziet, beschermt die vaak niet meer optimaal tegen de zon. Dit komt door de moleculen die erin zitten. Na een tijdje vallen die uit elkaar, waardoor het uv-filter zijn werkzaamheid verliest en uv-licht niet meer goed kan worden geabsorbeerd.

Houdbaarheid checken

Het verschilt overigens per zonnebrandcrème hoe lang die houdbaar is. Dit kun je achterhalen door op de tube of de fles te zoeken naar een symbool van een geopend potje met daarin een getal en de letter M. Zo betekent 12M dat je een product tot 12 maanden na opening kunt gebruiken.

Twee jaar

Maar hoe zit het dan met die tube die je vorig jaar hebt gekocht? De meeste zonnebrandcrèmes blijven ongeveer twee jaar goed, mits je ze goed bewaart. Houd er wel altijd rekening mee dat de factor langzaam minder wordt. Heb je bijvoorbeeld een gevoelige huid, neem dan het zekere voor het onzekere en koop een nieuwe crème.

MEER LEZEN?

Ook met factor 50 kun je nog verbranden
De zon in: een chemisch of een fysisch filter?
Hoe zon je verstandig? Nou zo! 

BEKIJK OOK: verstandig je toilettas vullen

 

Ook interessant