Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze zonnebrandcrème kun je misschien beter niet op je gezicht aanbrengen

zonnebrandcreme-gezicht-spray-margriet.jpg

Zelfs als de zon niet schijnt, is het heel belangrijk om zonnebrandcrème op je gezicht te doen. Je huid kan zelfs door de uv-stralen van de prilste lentezon al beschadigd raken.

Met de juiste bescherming op je gezicht zit je goed. Hoewel: heb jij een zonnebrandcrème in sprayvorm? Dan wordt juist aangeraden om op te passen met aanbrengen.

Chemische stoffen

Je kunt zonnebrandcrème namelijk beter niet rechtstreeks in je gezicht spuiten – en zeker niet in de buurt van je mond. Uit kritische onderzoeken blijkt dat onze gezichtshuid (over)gevoelig kan zijn voor de chemische stoffen in de spray. En volgens sommige wetenschappers is het al helemaal geen goed idee dat je de stoffen inademt. Ze wijzen hierbij bijvoorbeeld naar de chemische stof oxybenzone, die invloed zou hebben op de hormoonhuishouding.

Strenge controle

Nu wordt er door fabrikanten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit streng op de kwaliteit en samenstelling van anti-zonnebrandproducten gelet. Je kunt er dus van uitgaan dat het echt niet gevaarlijk is als je een van deze stoffen een keer per ongeluk inademt. Maar toch: je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Hoe? Door de zonnebrandcrème eerst op je hand te sprayen. Voel en zie je geen enkele irritatie? Dan kun je de spray ook veilig aanbrengen op je gezicht.

Zonnebrand zonder alcohol en parfum

Vind je het idee van chemische stoffen op je gezicht sowieso niet fijn? Kijk dan even goed naar de ingrediënten op de verpakking. Op dokterdokter.nl wordt geadviseerd te kiezen voor zonnebrandcrèmes of -sprays zonder SD-alcohol, parfum en oxybenzone. Volgens de makers van de site doe je er wél goed aan om producten met zonnefilters als zinkoxide, titaniumdioxide en tinosorb te kopen. En eerlijk is eerlijk: uiteindelijk weegt het eventuele gevaar van die mogelijk schadelijke stoffen echt niet op tegen het risico op huidkanker dat je loopt als je je niet goed insmeert of -sprayt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief. 

Bronnen | goodhousekeeping.com, dokterdokter.nl
Beeld | iStock

Ook interessant