Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit wil je weten over een zonnebrandallergie

zonnebrand-allergie.jpg

Heb je je met de beste bedoelingen ingesmeerd, maar begint je huid al snel rood te kleuren, nog voor je echt in het zonnetje bent gaan zitten? Komen daar vervolgens al snel bultjes bij en begint je huid te jeuken? Dan kan het zijn dat je last hebt van een zonnebrandallergie. We leggen je uit waar je op moet letten en wat je het beste kunt doen als je hier last van hebt.  

En zo herken je het verschil tussen een zonneallergie en een zonnebrandallergie.

Zonnebrandallergie of zonneallergie

De kans is groot dat je al snel aan een zonneallergie of warmte-uitslag denkt bij het zien van de jeukende rode huid en bultjes. Toch kan het ook zomaar zo zijn dat je zonnebrand de grote aanstichter is van de allergie. De symptomen lijken namelijk op elkaar. Ook bij een zonnebrandallergie krijg je last van een geïrriteerde jeukende huid met rode bultjes. Hoewel het zelf lastig vast te stellen is, is het grootste verschil dat een zonnebrandallergie vaak snel zichtbaar is op de plekken waar je hebt gesmeerd. Dit terwijl een zonneallergie vaak pas een dag tot soms wel vijf dagen, nadat je in de zon bent geweest, zichtbaar wordt. Dit is juist voornamelijk te zien op de plekken die zonder bescherming in de zon zijn geweest. 

Lees ook: Met déze voorzorgsmaatregelen kun je zonneallergie voorkomen

Allergische klachten 

Een zonnebrandallergie kan ineens ontstaan, je hoeft dit dus niet al van jongs af aan te hebben. Dit kan een allergische reactie zijn op de parfum, de conserveringsmiddelen, de alcohol, parabenen of de UV-filters en chemische filters in zonnebrand. Als je denkt dat je last hebt van een allergische reactie op je zonnebrand, dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Je kunt hier ook een allergietest aanvragen om erachter te komen voor welk ingrediënt of welke ingrediënten je allergisch bent. Zo zitten bijvoorbeeld parabenen en parfum ook in een heleboel andere cosmeticaproducten, waar je mogelijk voortaan ook mee moet uitkijken. 

Minerale zonnebrand 

Als je last hebt van een zonnebrandallergie, betekent dat gelukkig niet dat je vanaf nu altijd zonder zonnebrand door het leven moet, of nooit meer in de zon mag komen. Er bestaat namelijk ook minerale zonnebrand. Dat is zonnebrand zonder parfum, alcohol en parabenen. Deze beschermt je huid met een natuurlijke mineralenfilter in plaats van chemische filters. Net als bij een normale zonnebrand is het bij minerale zonnebrand belangrijk om goed te blijven smeren. Doe dit minimaal elke twee uur met een flinke laag. Als je slechts last hebt van één ingrediënt in zonnebrand, bijvoorbeeld parabenen kun je ook op zoek naar een merk dat dit niet gebruikt.

Bron | Apotheek & huid, Drs Leenarts
Beeld | Getty Images

Ook interessant