Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

7 symptomen van een zonneallergie

istock-benen-zon-zomer.jpg

Zonneallergie kan zomaar ontstaan, ook als je voorheen wél goed tegen de zon kon. Je kunt er zelfs last van krijgen als je achter het glas hebt gezeten. En jeuken dat het doet! Dit zijn de symptomen en zo kom je van de jeuk af.

Bij zonneallergie reageert je huid overgevoelig op ultraviolette straling van de zon of de zonnebank. Dit kan zomaar gebeuren, ook als je nooit eerder huidproblemen door de zon hebt gehad. Vooral mensen met een licht huidtype zijn er gevoelig voor.

Symptomen zonneallergie

 • Je krijgt rode bultjes, blaasjes en/of vlekjes op je huid.
 • De plekjes jeuken heel erg.
 • Ze ontstaan ongeveer een dag (soms tot vijf dagen) nadat je in de zon bent geweest.
 • Ze zitten op de huid die aan de zon is blootgesteld (in de praktijk vaak op de ellebogen en onderbenen).
 • De huidklachten kunnen zich uitbreiden naar delen van de huid die niet in de zon zijn geweest.
 • Soms kan de huid ook gaan schilferen.
 • Sommige mensen hebben last van jeuk zonder zichtbare huidreacties.

Ook vanachter het vensterglas

Meestal krijg je de huiduitslag als je huid nog niet is gewend aan zonlicht. Een typische lentekwaal dus. Maar je kunt er ook last van krijgen als je midden in de winter op zonvakantie gaat. Hoe langer je in de zon of onder de zonnebank bent geweest, hoe erger de huiduitslag zal zijn. Wat veel mensen niet weten, is dat je ook zonneallergie kunt ontwikkelen als het bewolkt is of je niet direct aan zonlicht wordt blootgesteld. Op een zomerdag dringt de straling vaak dwars door de bewolking heen. Je kunt er zelfs last van krijgen als je achter het vensterglas hebt gezeten! Ook als je dunne kleding draagt die het zonlicht niet goed tegenhoudt, kun je uren later ineens last hebben van jeukende bultjes of vlekjes.

Behandeling zonneallergie

De huiduitslag van een zonneallergie gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Blijf wel uit de zon tot de plekjes weg zijn, zo kunnen ze sneller genezen. Als je er veel last van hebt, bijvoorbeeld doordat ze erg jeuken, dan kan de huisarts je medicijnen voorschrijven.

Zo voorkom je een zonneallergie

 • Laat je huid wennen aan de zon. Begin bijvoorbeeld met twintig minuten en bouw het langzaam op.
 • Vermijd de zon als die op zijn sterkst is (tussen 11.00 en 15.00 uur).
 • Bedek je huid met kleding en draag een pet of hoed.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger die zowel tegen uv-A-straling als uv-B-straling beschermt. Goed om te weten: een SPF biedt alleen bescherming tegen uv-B-stralen, niet tegen uv-A-stralen! Of een zonnebrand ook beschermt tegen uv-A is te zien aan het rondje met ‘uv-A’ erin, dat op de verpakking staat. Volgens Huidarts.com bevat een goede zonnebrandcrème verder geen allergenen zoals parfum, conserveringsmiddelen en is deze vrij van nanodeeltjes.
 • Smeer de zonnebrandcrème dik op je huid, een kwartier voordat je de zon ingaat. Herhaal dit elke twee uur.
 • Sommige medicijnen kunnen samen met uv-licht huiduitslag veroorzaken. Als je medicijnen gebruikt, overleg dan met je arts of dit lichtovergevoeligheid kan veroorzaken. Misschien zijn er alternatieven.

Helaas bieden deze maatregelen geen garantie dat de zonneallergie niet meer terugkomt. Sommige mensen hebben elk jaar klachten. Wel kan de overgevoeligheid met de jaren minder worden of verdwijnen. Bij veel klachten kan je huisarts je eventueel doorverwijzen naar de dermatoloog voor lichttherapie.

Bron | Thuisarts.nl, Huidarts.com, Apotheek.nl, iStock (foto)

Lees ook

6 fouten die we maken bij het smeren van zonnebrand
Vitamine D3 of vitamine D2: welke vorm is beter voor je lichaam?
Zo kom je erachter of je zonnebrandcrème nog goed is

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant