Margriet logo
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Zonkracht: wat is het precies en wat zegt het over insmeren?

De afgelopen tijd is de zon weer volop aan het schijnen. Vaak hoor je op het weerbericht niet alleen de temperatuur, maar gaat het ook over zonkracht of de uv-index. Maar wat betekent dat eigenlijk? En zegt een bepaalde zonkracht ook iets over hoe vaak je je zou moeten insmeren? We leggen het je uit.

Het KNMI heeft met het KWF zelfs een zonkrachtschaal opgesteld, die aangeeft hoe snel je kunt verbranden bij een bepaalde uv-index.

Wat is zonkracht?

De zonkracht is een maatstaf voor de hoeveelheid uv-straling in het zonlicht die de aarde bereikt. In Nederland kan dit variëren van 0 tot 8. Bij landen dichter bij de evenaar of op plekken in de bergen kan dit oplopen tot 15 of hoger. Het uv-zonlicht neemt toe hoe hoger de zon staat, en kan dus per moment van de dag en per seizoen variëren.

De uv-indexcontroleren

Het kan handig zijn om de zonkracht of uv-index in de gaten te houden, zeker als je snel verbrandt of lang in de zon gaat zitten. Bij een lage index van 0 tot 4 verbrandt je huid namelijk minder snel dan bij een index van 7 of hoger. De warmte heeft geen invloed op de hoeveelheid uv-straling. De uv-index kan dus ook op een koele, zonnige dag even sterk of zelfs sterker zijn dan op een warme dag, waardoor de zon verraderlijker kan zijn.

Lees ook: Is het verstandig om meerdere keren per dag zonnebrandcrème op te smeren als je binnen zit?

Zonkrachtschaal

Om je een idee te geven van die straling heeft het KNMI in samenwerking met KWF Kankerbestrijding een zonkrachtschaal gemaakt. Daarbij hebben zij opgesteld hoe lang het gemiddeld duurt voor een onbeschermde huid om rood te kleuren en te verbranden bij een bepaalde zonkracht. Het hangt natuurlijk wel af van je huidtype hoe snel dit gaat. Een lichte huid verbrandt sneller dan een getinte huid.

  • Zonkracht 1-2

Is de zonkracht 1-2? Dan duurt het 50 – 100 minuten voor een onbeschermde huid rood kleurt. Hierbij wordt geen indicatie aangegeven hoe snel je huid kan verbranden.

  • Zonkracht 3-4

Bij zonkracht 3-4 duurt het 25 – 35 minuten voordat je huid rood wordt. Ook hierbij wordt geen indicatie gegeven voor verbranding.

  • Zonkracht 5-6

Bij zonkracht 5-6 kun je na 15 tot 25 minuten al rood worden. Ook kan je huid hier volgens de zonkrachtschaal 'gemakkelijk' verbranden.

  • Zonkracht 7-8

Bij zonkracht 7-8 kleurt een onbeschermde huid al na 10 – 15 minuten rood. De huid verbranden gaat hier volgens de tabel 'snel'.

  • Zonkracht 9-10 en hoger

Bij zonkracht 9-10 kleurt de huid onbeschermd in minder dan 10 minuten al rood. Hierbij is de kans op verbranding ‘zeer snel’.

Insmeren vanaf zonkracht 3

Het is goed om je alle seizoenen en op zowel bewolkte als zonnige dagen in te smeren. Dit houdt het schadelijke effect van de zon en huidveroudering tegen. Doe dit minimaal met een zonnebrand met factor 15. Is de uv-index hoger dan 3? Dan is smeren nog belangrijker, legt dr. Jetske Ultee uit.

Ga voor een zonnebrand met minimaal factor 30 en smeer je om de twee uur in. Als je veel zweet of hebt gezwommen, smeer je dan extra in. Probeer tussen 12.00 en 15.00 uur de zon te vermijden. Deze staat dan het hoogst, waardoor de uv-index ook het sterkste is. En vergeet niet: in de schaduw kun je ook verbranden. Blijf je dus ook op plekjes uit de zon insmeren.

Bron | KNMI, Dr. Jetske Ultee

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden