Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze gevolgen heeft de zomertijd voor je gezondheid

deze-gevolgen-heeft-de-zomertijd-voor-je-gezondheid.jpg

Vannacht gaat de zomertijd weer in, en zoals elk jaar moet jij nu ook vást weer checken of dat nou betekent of de klok een uur voor- of juist achteruit gaat. De klok gaat een uur vooruit, dus je kunt vannacht helaas een uurtje kórter slapen. Welke gevolgen heeft die zomertijd eigenlijk voor je gezondheid?

Niet alleen je huisdieren en kinderen hebben last van dat missende uurtje slaap, ook je lichaam is er niet blij mee.

Lichaam in de war

Ons lichaam gaat gedurende de dag verschillende fases door die veroorzaakt worden door onze biologische klok. Die zorgt ervoor dat je ’s avonds moe wordt, bijvoorbeeld. Ons lichaam past zich onder andere aan wanneer het ’s avonds langer licht is. Als de klok dan plotseling een uur verschoven wordt, raakt je lichaam in de war. Zo’n verschuiving van dat ritme door de zomertijd kan flink wat gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Lees ook: World Sleep Day: 5x waarom slapen zo belangrijk is voor je gezondheid

Cortisol

Normaal gesproken krijgt je lichaam ’s ochtends namelijk een seintje dat het tijd is om op te staan: een piek van het stresshormoon cortisol. Door de verschuiving van licht en donker is je lichaam in de war, en maak je niet snel genoeg cortisol aan. Daardoor is je bloeddruk ’s ochtends nog laag en je ademhaling en hartslag nog niet snel genoeg. Dat kan ervoor zorgen dat je minder alert bent, je moe voelt of dat je stemmingswisselingen krijgt.

Hart- en vaatziekten

Bij de meeste mensen zal de zomertijd dus gewoon even voelen als een soort jetlag, en na een paar dagen weer over zijn. Maar als je lichaam zo in de war raakt, kan dat onder andere voor hart- en vaatziekten zorgen. Vooral bij mensen die daar gevoelig voor zijn, of in een risicogroep vallen. Zo blijkt uit een onderzoek van de University of Michigan dat de maandag ná de ingang van de zomertijd er bijna een kwart meer hartaanvallen zijn. Dat klinkt misschien heel eng, maar de kans op een hartaanval blijft gelukkig nog altijd heel klein.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | VIVA, Quest, RIVM
Beeld | iStock

Ook interessant