Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

‘Zomaar een snoepje eten is er niet bij’

tllr6ka6be3n_selected_wide_1200.jpg

– In samenwerking met het Diabetes Fonds –

Sinds twee jaar heeft Nienke (10), de dochter van Karen Hoedjes, diabetes type 1. Ze moet doorlopend in de gaten houden of haar bloedsuikerspiegel goed is. En dat is niet altijd makkelijk.

Keer op keer kwam Nienke witjes en slap uit school. Ze had buikpijn, dronk veel en moest ‘s avonds steeds naar het toilet. Haar moeder Karen: “Bij de huisarts bleek haar bloedsuiker zo hoog dat hij het niet kon meten. Het was diabetes type 1. In het begin dacht ik: je spuit insuline, dat is vervelend, maar het komt wel goed. Maar zo simpel was het helaas niet. Iedere keer weer moesten we voor het eten in die kleine vingertjes prikken om haar bloedsuiker te meten. Dat deed pijn en ze werd er boos om. Gelukkig heeft ze nu een sensor op haar arm die haar bloedglucosewaarde meet, daardoor hoeft ze niet meer te prikken in haar vingers. Heel fijn.”

Risico’s

Nienke worstelt met de ziekte. Zomaar een snoepje eten en nergens aan hoeven denken is er niet bij. Ze moet altijd in de gaten houden of haar bloedsuikerspiegel goed is en kan soms erg gefrusteerd raken van het spuiten. ”Natuurlijk mag ze af en toe kwaad zijn, maar ik vertel haar ook de verschillende risico’s van het niet-spuiten. Hoge bloedsuikerwaarden kunnen schade aanrichten aan de bloedvaten. En ogen worden hierdoor vaak als eerste aangetast. Daar schrok ze wel van. Ik wil haar niet bang maken, maar het is wel belangrijk dat ze zich hiervan bewust is.”

Karen merkt dat er nog veel onwetendheid is over diabetes type 1. “Mensen vragen soms aan Nienke: ‘Heb je vroeger te veel gesnoept?’ Maar daar komt het niet door, je krijgt het gewoon. Ik hoop zo dat diabetes type 1 snel genezen kan worden.”

‘We moesten elke keer in die kleine vingertjes prikken om haar bloedsuiker te meten’

Laat je ogen checken

Diabetes kan voor oogcomplicaties zorgen. Het Diabetes Fonds en Specsavers werken samen om meer Nederlanders hiervan bewust te maken. Ze zetten zich in voor gezonde ogen en maken meer onderzoek mogelijk. Niet alleen voor mensen met diabetes, maar voor iedereen is het van belang om iedere twee jaar je ogen te laten onderzoeken door een opticien met een overheidserkend diploma. Hiervoor kun je terecht bij een filiaal van Specsavers. Heeft u het vermoeden dat u diabetes heeft? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan eventueel doorverwijzen naar de oogarts om mogelijke oogcomplicaties vast te stellen.  Meer informatie: specsavers.nl/diabetesfonds

 

Ook interessant