Gezondheid

Zoethoutthee: is het gezond of juist niet?

zoethoutthee-is-het-gezond-of-juist-niet.jpg

Sommige mensen zweren erbij: zoethoutthee zou ontzettend gezond moeten zijn. Het zou helpen tegen maagklachten, vermoeidheid en goed zijn voor gewichtsverlies. En er wordt zelfs beweert dat het kan helpen tegen kanker. Maar zijn deze gezondheidsvoordelen waar? Of is het een broodje aap? 

Moeten we allemaal massaal aan de zoethoutthee, of kun je het beter af en toe overslaan?

Geen bewijsmateriaal

Er bestaan veel gezondheidsclaims rondom zoethoutthee. Je zou het niet alleen moeten drinken tegen keelpijn en verkoudheid, maar zelfs tegen kanker zou de kruidenthee wonderen doen. Diëtist Mara Looij van DieetPlaneet vertelt aan ELLE en ontkracht deze fabeltjes. Er is namelijk helemaal geen wetenschappelijk bewijs dat zoethoutthee dé remedie is voor al je klachten. 

Hoge bloeddruk

Mocht je een fanatiek zoethoutthee drinker zijn, dan moet je volgens Looij zelfs oppassen. In deze thee zit namelijk glycyrrhizine. Dat is een plantengifstof die zorgt voor een hoge bloeddruk. Dat komt doordat glycyrrhizine het vocht in je lichaam vasthoudt, waardoor je bloeddruk stijgt. Deze natuurlijke smaakstof wordt overigens ook veel in drop gebruikt. Dit is namelijk ongeveer vijftig keer zo zoet als kristalsuiker. Heb je net een paar glazen zoethoutthee op en een zak dropjes soldaat gemaakt? Dan is er nog niks ernstigs aan de hand, de hoge bloeddruk is maar tijdelijk. Maar probeer om niet te vaak te veel glycyrrhizine binnen te krijgen.

Lees ook: Dít is wat je moet weten over een hoge bloeddruk

Extra risico

Een beetje glycyrrhizine binnen krijgen is dus niet heel schadelijk. En je hoeft je geliefde zoethoutthee volgens Looij niet meteen de deur uit te doen. Maar ze waarschuwt wel. Ben je zwanger of heb je zelf al een verhoogd risico op een hoge bloeddruk, dan moet je wel goed oppassen. En ook voor kinderen is het beter om niet te veel glycyrrhizine binnen te krijgen. Looij raadt aan om het bij één kopje zoethoutthee per dag te houden, als je daarnaast ook nog graag drop eet. Wanneer je geen drop eet kun je zonder risico twee kopjes van je geliefde kruidenthee drinken. 

Andere soorten thee

Als je zoethoutthee voor de gezondheidsvoordelen dronk, dan is het misschien een goed idee om toch over te stappen naar zwarte of groene thee. Volgens van Looij zijn deze theesoorten goed voor je bloeddruk en kunnen de kans op diabetes en een beroerte verkleinen. Daarnaast zijn deze drie theesoorten ook voordelig voor je gezondheid. Af en toe een kopje zoethoutthee is dus vooral lekker, maar voor je gezondheid kun je het voortaan achterwege laten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|ELLE
Beeld|iStock

Ook interessant