Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je niet alles op alles moet zetten voor een gelukkig leven

zoektocht-gelukkig-leven-ongelukkig.jpg

Natuurlijk, een lang en vooral gelukkig leven wil iedereen wel. Toch zou je niet te hard je best moeten doen om dat te bereiken.

Ben jij continu op zoek naar dingen die je blij maken? Logisch, maar volgens onderzoekers zouden we niet alles op alles moeten zetten om gelukkig te worden. Een intensieve zoektocht naar geluk zou namelijk juist óngelukkig maken. Precies het tegenovergestelde van wat je wilt, dus.

Juist niet gelukkig

Uit een nieuwe studie – gepubliceerd in het vakblad Emotion – blijkt dat we tegenwoordig te hard ons best doen om gelukkig te zijn. Daar komen een hoop negatieve emoties bij kijken, zoals de angst om te falen. “Geluk is natuurlijk positief, maar zodra je het gaat zien als iets wat je moét realiseren, bereik je het tegenovergestelde,” legt Brock Bastian, sociaal psycholoog aan de University of Melbourne, uit aan TIME. “Ons onderzoek toont aan dat het continu streven naar geluk effect heeft op hoe mensen omgaan met negatieve emoties en ervaringen. Ze gaan vaker piekeren en zich slechter voelen.” Om die conclusie te kunnen trekken, deed het onderzoeksteam twee losse experimenten.

Experiment 1

Bij de eerste proef moest een groep Australische psychologiestudenten 35 anagrammen oplossen in drie minuten. Daarvan waren er 15 onoplosbaar, maar dat werd de deelnemers niet verteld.

Een groep van 39 studenten moest de anagrammen oplossen in een kamer vol motiverende posters en boeken; een gelijk aantal proefpersonen deed hetzelfde, maar dan in een neutrale kamer. Nog een groep van 38 kandidaten kreeg een reeks wél oplosbare anagrammen, die opgelost moesten worden in een gelijksoortige kamer als de eerste groep.

Na afloop van de drie minuten moesten alle deelnemende studenten een ademhalingsoefening doen. Tijdens die opdracht werd aan hen gevraagd wat er door hun hoofd ging. Wat bleek? De studenten die de onoplosbare anagrammen in de motiverende kamer moesten maken, waren het meest geneigd om terug te denken aan hun gefaalde opdracht. Zij kregen bovendien het meest te maken met negatieve emoties en gedachten.

Experiment 2

Voor het tweede experiment werd aan 200 Amerikanen gevraagd hoe vaak ze te maken hadden met negatieve gevoelens én of ze daar regelmatig aan dachten. Daaruit bleek dat de deelnemers die zeiden, het gevoel te hebben dat vooral de maatschappij wil dat ze gelukkig zijn, de meeste kans hadden op depressieve en angstige gevoelens. “Wanneer mensen zichzelf onder druk zetten om gelukkig te zijn, of nadenken over wat andere mensen om hen heen doen, hebben ze sneller de neiging om hun negatieve emoties en ervaringen als een tekortkoming te zien,” aldus Bastian. “Dat zorgt ervoor dat mensen nog ongelukkiger worden.”

Besefmoment

Wat de wetenschappers duidelijk willen maken, is dat je niet moet stoppen met het zoeken naar geluk. Integendeel, maar we moeten wel beseffen dat het heel normaal is om af en toe ongelukkig te zijn. “Wanneer je negatieve emoties en ervaringen probeert te ontwijken, is de kans groot dat je er slecht op reageert wanneer ze om de hoek komen kijken,” stelt de onderzoeker. “Falen is belangrijk als het aankomt op leren, innoveren en vooruit willen. De weg naar succes gaat nu eenmaal gepaard met vallen en opstaan, daarom is het zo belangrijk om te leren omgaan met negatieve situaties.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | time.com
Beeld | iStock

Ook interessant