Is ons immuunsysteem veranderd na twee jaar met coronamaatregelen? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo zit het met ons immuunsysteem na twee jaar lockdowns

De officiële griepepidemie is al ongeveer een maand voorbij in Nederland. Maar toch lijken veel mensen ook deze maand de griep nog te pakken te hebben. Volgens onderzoeksorganisatie Nivel is dat ook te zien aan de statistieken: het aantal mensen met griepverschijnselen ligt nu een stuk hoger dan in deze periode in 2021. Hoe zit het eigenlijk met ons immuunsysteem na twee jaar lockdowns? Zijn we tegenwoordig vatbaarder voor andere virussen?

Viroloog Marion Koopmans en immunoloog Carla Peters leggen het uit bij NU.nl

Immuniteit mogelijk wat minder geworden

Volgens viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC, klopt het dat de coronamaatregelen van de afgelopen twee jaar ervoor zorgden dat andere luchtwegvirussen minder voorkwamen. “Daarmee is de immuniteit tegen sommige veelvoorkomende infecties mogelijk wat minder geworden. Nu alles weer open is en mensen weer volop in grote groepen bij elkaar zijn, zie je veel verspreiding van een diversiteit aan virussen die er de afgelopen twee jaar minder waren,” vertelt ze.

Doordat er geen maatregelen meer zijn, komen we momenteel vaker met grotere groepen in contact. Denk bijvoorbeeld aan grote festivals, concerten waar we weer volop van kunnen genieten en aan andere evenementen waar veel mensen op afkomen. In principe zouden deze evenementen ook een feest kunnen zijn voor onschuldige virussen die kunnen worden overgedragen. Toch kan er niet met zekerheid worden gezegd of meer mensen besmet raken met zo’n virus dan voor de coronacrisis.

Griepvirussen zijn niet verdwenen

Ook volgens het RIVM is het niet zeker of er momenteel meer besmettingen met andere virussen plaatsvinden. Woordvoerder Harald Wychgel vertelt dat het wel logisch is dat virussen weer makkelijker kunnen worden overgedragen nu we op veel plekken weer dichtbij elkaar komen. “Het aantal mensen met griepachtige klachten lag tijdens de lockdowns heel laag, maar dat betekent niet dat die virussen verdwenen zijn. We droegen ze alleen niet aan elkaar over,” legt hij uit.

Herstel van het immuunsysteem?

Volgens immunoloog Carla Peters, is het immuunsysteem bij de meeste mensen veranderd in de afgelopen twee jaar. Je immuunsysteem bestaat volgens haar uit een samenstel tussen bacteriën, virussen en schimmels in je lichaam en je lichaam zelf. “Die verandering kan gevolgen hebben voor de balans en de effectiviteit van het systeem. We zijn door de angst voor dat ene virus de andere virussen wat uit het oog verloren.”

Bewuster van gezondheidsrisico’s

Volgens woordvoerder Wychgel van het RIVM zijn we door corona ook een stuk bewuster van de gezondheidsrisico’s wanneer we met grote groepen zijn. Vroeger dacht je daar bij een concert niet over na en nu doen veel mensen dat wel. “Nederlanders zijn zich ook bewuster van bepaalde symptomen. Voorheen dacht men bij een kuchje: niets aan de hand. Nu wordt er vrij snel een testje bij gepakt om te kijken of het toch geen corona is.”

Bron | NU.nl

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden