oorsmeer Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó ziet gezond oorsmeer eruit (en dit is wanneer je aan de bel trekt)

Oorsmeer. Een smakelijk onderwerp is het misschien niet, wel belangrijk. Dit ‘smerige’ goedje heeft allerlei handige functies. Over het algemeen kun je het lekker laten zitten, maar soms is er meer aan de hand. Hoe ziet gezond oorsmeer eruit? En wanneer trek je aan de bel?

Dit moet je weten over oorsmeer.

Wat is oorsmeer?

Of we het nu vies vinden of niet: we hebben allemaal oorsmeer. Sterker nog: in een gezond oor zit oorsmeer. Maar wat is het eigenlijk? Cerumen, een ander woord voor oorsmeer, is een mengsel van talg, haartjes en keratine uit oude huidschilfers. Oorsmeer heeft verschillende functies. Het beschermt je oor tegen vocht, uitdroging en houdt het stof, vuil, insecten tegen, net als ziekmakende bacteriën en schimmels. Dat is precies de reden dat je oorsmeer alleen in de opening van de gehoorgang mag verwijderen. Het is misschien verleidelijk om een wattenstaafje diep in je oor te steken om oorsmeer te verwijderen, maar dat is niet verstandig. Je kunt daarmee de kwetsbare huid beschadigen en een ontsteking uitlokken.

Hoe ziet oorsmeer eruit?

Oorsmeer ziet er misschien niet zo fris uit, maar in de meeste gevallen is er niets mee aan de hand en kun je het lekker laten zitten. Cerumen ziet er bij iedereen anders uit. Het kan een lichtbruine, donkerbruine of zelfs bijna zwarte kleur hebben. En ook de textuur is verschillend: van brokkelig tot zacht. Ziet je oorsmeer er plotseling anders uit? Dan hoeft dat niet altijd te betekenen dat er iets aan de hand is.

Verstoorde balans

In principe hoef je oorsmeer niet weg te halen. Als de huid van de gehoorgang wordt vernieuwd komt het teveel aan oorsmeer, wat na verloop van tijd droger en korreliger wordt, meer naar buiten. Dat gebeurt ook door het bewegen van je kaak, bijvoorbeeld tijdens het eten, en door te douchen. Bij een gezonde gehoorgang is het aanmaken en afvoeren van oorsmeer in balans. Er zijn een aantal factoren die de balans kunnen verstoren, zoals:

  • Ouder worden. Je oorsmeer kan dan harder, scherper en brokkeliger zijn.
  • Het oorsmeer (per ongeluk) terugduwen met gehoorapparaat of tijdens het schoonmaken
  • Afwijkende bouw van de gehoorgang
  • Veel haargroei in de gehoorgang
  • Bepaalde aandoeningen, zoals suikerziekte en eczeem

Wanneer oorsmeer zich ophoopt en je gehoorgang verstopt raakt, kun je te maken krijgen met een verminderd gehoor. Andere klachten die door oorsmeer kunnen ontstaan zijn oorontstekingen, druk en jeuk.

Wanneer trek je aan de bel?

Ziet je oorsmeer er plotseling uit als pus, of is het een groene of gele vloeistof? Dan kun je te maken hebben met een oorontsteking. Ook bij oorpijn, suizen, gehoorverlies of een ongewone geur kan sprake zijn van een ophoping van oorsmeer. Ga niet zelf aan de slag met een wattenstaafje, maar neem contact op met een huisarts of KNO-arts. Zij beslissen vervolgens of het nodig is om het oorsmeer weg te halen. De oren kunnen bijvoorbeeld worden uitgespoten of een KNO-arts kan het oorsmeer uitzuigen of schoonmaken met speciale instrumenten.

Bron | KNO.nl, Radar, Schoonenberg, Huffington Post

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden