Zo zeldzaam is nachtblindheid
Wie ‘s avonds achter het stuur kruipt en wazig ziet, denkt al snel dat nachtblindheid de oorzaak is. De kans dat het hier daadwerkelijk om deze medische aandoening gaat, is echter klein. Een oogarts legt uit.
Er zit een verschil tussen echte nachtblindheid en minder kunnen zien zodra het donker wordt.
Zie je ‘s nachts slechter? Kleine kans dat het echt om nachtblindheid gaat
LINDA. sprak met een oogarts, die meteen benadrukt dat écht medische nachtblindheid extreem zeldzaam is. Hoewel genoeg mensen roepen dat ze nachtblind zijn, is dit maar bij enkele mensen écht het geval, dus. Tjeerd de Faber, oogarts in Rotterdam, legt uit dat genetische nachtblind bijna niet voorkomt. Wie deze aandoening wel onder de leden heeft, heeft last van een mindere werking van de staafjes van het netvlies.
Lees ook: Nieuw onderzoek: dít zeggen je ogen over jouw gezondheid
Bij de meeste mensen werken die staafjes echter prima, en heeft slecht zien in de nacht alles te maken met evolutie. Aan LINDA. legt De Faber het als volgt uit: ‘Evolutionair is de mens erop gebouwd dat het licht is. Iedereen ziet in het donker wat minder goed, dan bij fel licht. Daar komt bij dat bij fel licht je pupil heel klein wordt en je iris niet wijd open staat. Hoe nauwer het gaatje, hoe scherper je ziet.’ In Nederland lijden zo’n 1 op de 3500 mensen aan medische nachtblindheid, bij de rest gaat het dus puur om een kleinere pupil. Wel zit er een verschil in ernstigheid: de ene persoon zonder nachtblindheid heeft er meer last van dan de ander.
‘s Nachts rijden
Lees ook: Pandemie van bijziendheid: dít is waarom we dingen op afstand steeds slechter zien
Wie pech heeft en ‘s nachts toch minder goed ziet, heeft hier waarschijnlijk het vaakst last van achter het stuur. En dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn, want autorijden vraagt zeker ‘s nachts om opperste concentratie. Om je ogen optimaal te laten werken geeft De Faber nog enkele tips: zorg ervoor dat je ruiten goed schoon zijn -ook van binnen-, zodat je daar in elk geval niet extra wazig door ziet, en laat de airco en verwarming het liefst uit. Deze zorgt namelijk voor droge lucht binnen in je auto, wat op zijn beurt weer voor droge ogen en een waas voor je ogen kan zorgen. Is het zo koud of warm dat die blazer wel aan moét, dan helpt het om een bril op te zetten. Deze houdt een deel van de droge lucht bij de ogen vandaan.
Bron | LINDA.