null Beeld

Zo word je een rasoptimist

Optimisten hebben minder last van vervelende gezondheidskwaaltjes en lopen zelfs minder risico op hart- en vaatziektes. Wie positief in het leven staat, is niet alleen gezonder, maar leeft ook langer en verdient gemiddeld meer dan voor wie het glas halfleeg is. Goed nieuws voor zwartkijkers: optimisme kun je leren!

Volgens Jason Wachob, CEO en medeoprichter van MindBodyGreen.com, wordt iedereen wel als optimist geboren, maar verlies je gedurende het leven soms helaas wat van je goede moed. David Mezzapelle, auteur van het boek Contagious Optimism, onderzocht vijf jaar lang een groep optimisten. Zijn conclusie? Sommige mensen zijn wel meer positief ingesteld dan anderen, maar ook pessimisten kunnen negatieve gevoelens leren beheersen en zelfs beter worden in positief zijn.

Samen kwamen deze twee experts tot een lijstje van zeven gewoontes die echte rasoptimisten dagelijks toepassen. Wil je ook een positievere kijk op het leven? Oefen dan dagelijks met de onderstaande gewoontes:

Dankbaar zijn voor de kleine dingen

Een stiekeme knipoog, een mooie vlinder die plots naast je neerstrijkt of de zachte armpjes van je zoon of dochter om je heen: het zijn de kleine dingen die het hem doen. Écht. Volgens Mezzapelle zijn optimisten dankbaar voor de kleine dingen in het leven. Dat zorgt ervoor dat grotere momenten extra bijzonder zijn en dat je zelfs in tijden van tegenslag altijd nog de zon achter de wolken ziet schijnen.

Steek tijd en energie in anderen

Of je nu je oude buurman helpt met zijn boodschappen of veel tijd besteedt aan vrijwilligerswerk: wie een ander helpt, krijgt dat terug. Volgens Mezzapelle word je namelijk veel bewuster van en dankbaarder voor wat je zelf hebt. En het geven van zorg, ook in tijden dat het je even tegenzit, maakt dat er een positievere wind gaat waaien.

Toon interesse

Praat met mensen, deel je verhaal en luister oprecht naar wat iemand vertelt. Zo ontdek je dat anderen ook (en vaak dezelfde) problemen hebben. Als je hoort hoe zij hiermee omgaan en hun problemen de baas werden, geeft dit jou zelf hoop op een goede afloop.

Extra tip: lees elke dag een inspirerend verhaal van mensen die onwaarschijnlijk geweldige dingen meemaakten of de nodige ellende toch overwonnen.

Ga om met positieve mensen

Omring je vooral met blije mensen, want positiviteit is besmettelijk. Schrap dus de mensen uit je vriendenkring met die negatieve ‘vibe’, zeg maar de mensen die je energie kosten.

Laat je niet ontmoedigen

Positieve mensen nemen de mening van anderen niet zo serieus als ze het niet met die mening eens zijn. Ze laten zich er niet door beïnvloeden. Goed om te onthouden: wat iemand zegt, is een reflectie van iemands eigen realiteit, niet die van jou, aldus Mezzapelle.

Vergeet en vergeef

Optimisten zijn vaak in staat om te vergeven. Niet makkelijk, maar wel nodig. Mazzapelle: “Bedenk dat het verleden verleden tijd is. Laat het daar, zodat je je kunt richten op de toekomst.”

Glimlach vaker!

Glimlachen is aanstekelijk, probeer het maar eens uit. Bijkomend voordeel: als je lacht, komt er telkens een (kleine) dosis serotonine vrij, waardoor je je fijn(er) voelt. En glimlachen, zelfs als je je even niet zo gelukkig voelt, zorgt ervoor dat je je beter kunt wapenen tegen stress.

Bron: fastcompany.com

Lees meer:

Verander je leven positief in 10 minuten (of minder)!

Meer manieren om vrolijk te worden

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden