Margriet logo
Young woman rubs her eyes after using glasses. Eye pain or fatigue concept. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo werk je wallen weg: een frisse oogopslag in 8 stappen

Het gebied rond de ogen is een gevoelige zone. Behalve dat de huid hier dunner is, bevat het maar liefst tweeëntwintig spiertjes die continue in beweging zijn. Bovendien bevat de oogcontour minder talgkliertjes, waardoor er sneller een tekort aan vocht ontstaat en de huid meer hydratatie nodig heeft. Door vochttekort, maar ook door veroudering is een gebrek aan stevigheid hier als eerste af te lezen.

Oorzaak van wallen

Ook al worden wallen en kringen vaak in één adem genoemd, je hebt ze zelden allebei. Wallen zijn vochtophopingen die ontstaan wanneer je te weinig hebt geslapen, maar ook wanneer je misschien niet genoeg water drinkt of niet voldoende mineralen of kalium (groenten en fruit) binnen krijgt. Het lichaam heeft moeite om het vocht efficiënt af te voeren. Daarnaast verzwakt tijdens het ouderdomsproces de werking van het bindweefsel en verliest de huid zijn elasticiteit en stevigheid.

Stap 1: Kou tegen de zwelling

Om de zwelling onder je ogen te verminderen kun je koude plakjes komkommer, ijsklontjes of een koude lepel uit de koelkast tegen de huid aanleggen. Maar een oogcrème met een metalen applicator of een metalen roller helpt ook. Een oogserum of luchtige gelformule heeft een verkoelende werking en helpt beter bij een opgezwollen huid dan een vollere crème. De kou zorgt ervoor dat de zwelling afneemt en dat verstopte aderen weer op gang komen.

Stap 2: Masseer de opgezwollen huid

Door de oogcrème zachtjes met de ringvinger in de huid te kloppen stimuleer je de onderhuidse circulatie. Wanneer je de oogcrème vervolgens vanaf de neus richting de jukbeenderen duwt verbeter je de doorbloeding en kan het overtollige vocht via de lymfeklieren worden afgevoerd. Een oogcrème met cafeïne of andere circulatieverbeterende stoffen zorgt voor een nog beter resultaat.

Stap 3: Drink meer water of kruidenthee

Voldoende vocht zorgt ervoor dat de vochthuishouding zijn werk optimaal kan doen en overtollig vocht kan worden afgevoerd. Door veel water of kruidenthee te drinken stimuleer je een goede nierafscheiding, dat ervoor kan zorgen dat je minder last krijgt van wallen.

Stap 4: Gebruik het theezakje nog een keer

Cafeïne kan helpen om zwellingen onder de ogen te verminderen. Leg gedurende tien minuten een gebruikt theezakje op het gebied onder de ogen voor een minder opgezwollen effect. Gebruik traditionele zwarte thee voor het beste effect.

Stap 5: Ontbijt licht

Laat de Full English Breakfast aan de Engelsen over en ontbijt licht. Eet daarnaast overdag niet te veel vet. Vet kan ertoe bijdragen dat je sneller last krijgt van wallen.

Stap 6: Camoufleer met een concealer

Schaduw onder je ogen, veroorzaakt door wallen, kun je het beste verdoezelen met een vloeibare concealer. Kies er een in één of twee tinten lichter dan je eigen huidskleur. Liefst met een rode ondertoon, want rood compenseert blauwtinten. Kantel je hoofd iets naar achteren en kijk waar de schaduw van de wal valt. Breng hier zachtjes tikkend met de ringvinger de concealer aan.

Stap 7: Licht de huid op

Een highlighter in stiftvorm onder je ogen zorgt voor een open en frisse blik. De lichtreflecterende deeltjes laten het licht weerkaatsen en verminderen schaduweffecten.

Stap 8: Slaap op een hoog kussen

Wanneer je een rugslaper bent, leg je hoofd dan tijdens het slapen iets hoger dan normaal. Dit vermindert vochtophopingen onder de ogen.

Enith OostlanderGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden