null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo weet je zeker dat de kant-en-klare vleesvervangers die je eet ook gezond zijn

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vleesvervangers te eten. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat dat beter is voor onze gezondheid. Maar dat hangt er wel vanaf hoe je dat doet.

Want ook vleesvervangende producten kunnen stoffen bevatten die niet per se gezond zijn. Eet jij regelmatig vegetarische wokreepjes of groenteburgers? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Smaakmakers

Vleesvervangers zoals een vegetarische rookworst, sojaschnitzels en groenteballetjes worden in ons land steeds populairder. Je eet ze vaak op dezelfde manier als vlees, zonder dat je alle dierlijke stoffen binnenkrijgt. De meeste van deze producten, zijn voor een groot deel gemaakt op basis van peulvruchten, sojabonen, granen, groenten en/of noten. Een enkele keer worden ook schimmels en algen gebruikt om deze vegetarische vleesvariaties te maken. In de basis is daar niks mis mee. Deze stoffen zijn over het algemeen gezond.

Vet en zout

Maar het gaat mis bij de stoffen die producenten toevoegen om de smaak net zo lekker te krijgen als bij een gewoon stukje vlees. Om te zorgen dat de vegetarische vervangers niet flauw worden, maken veel producenten hevig gebruik van smaak-, kleur- en geurstoffen. Ook wordt er veel zout en vet aan de producten toegevoegd. Daardoor worden ze al snel een stuk minder gezond dan ze er uitzien. Wil jij zeker weten dat jouw vega variatie een gezond alternatief is? Houd dan deze richtlijn aan: maximaal 2,5 gram verzadigd vet en maximaal 1,1 gram zout per 100 gram.

Vitaminen en mineralen

Wanneer je slechts deeltijd vegetariër bent en af en toe een stukje vlees eet, zul je niet zo snel last krijgen van een tekort aan vitaminen en mineralen. Aan veel vleesvervangers zijn verreikt met extra ijzer en vitamine B12, die belangrijke voedingsstoffen die je normaal uit vleesproducten haalt. De hoeveelheid is niet helemaal hetzelfde als in dierlijke producten, maar wanneer je verder gezond eet haal je die stoffen wel uit een andere voeding. Eet je alleen maar vegetarische producten? Dan is het goed om bij je vleesvervangers te kiezen voor producten met extra ijzer en vitamine b12. Plantaardig ijzer is namelijk minder goed opneembaar in je lichaam. Je hebt er dus meer van nodig. Het B12-gehalte in vleesvervangers is meestal veel lager dan dat van vlees. Houd daarom altijd de volgende minima aan: minimaal 0,24 microgram B12 per 100 gram en meer dan 0,8 milligram ijzer per 100 gram. Peulvruchten, noten, zaden en sojaproducten zoals tofu en tempé bevatten meestal voldoende ijzer, maar geen vitamine B12. Vegetariërs kunnen B12 wel extra uit eieren, zuivel en voedingssupplementen halen.

Minder vlees eten? Dit boek bevat vijftig recepten voor homemade vleesvervangers:

Lees ook

Zijn champignons goede vleesvervangers?

Bron | Gezondheidsnet

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden