Margriet logo
Zó weet je beter welke vetten je beter wel en beter niet kunt eten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó weet je welke vetten je beter wel en niet kunt eten

Jarenlang zijn we bang gemaakt voor vetten. Onterecht, want niet alle vetten zijn ongezond. Sterker nog: gezonde vetten verbeteren de gezondheid van je hart én hersenen. Je moet alleen weten om welke vetten het gaat en hoe je ze kunt eten.

Margriet samen met Becel

We leggen het uit.

Verzadigde vetten

Verzadigd vet zit in veel dierlijke producten, zoals vet vlees, volle melkproducten en kaas. Maar het zit ook ‘verstopt’ in producten als koekjes, chips en gebak. Een teveel aan verzadigde vetten is ongezond. Het kan de cholesterolwaarde in je bloed verhogen, wat slecht is voor je bloedvaten. Door een verhoogd cholesterol neemt de kans op hart- en vaatziekten toe.

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn goede vetten, omdat ze bijdragen aan het behouden van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en daardoor gezonder zijn voor je hart. Bovendien heb je deze vetten nodig als bouwstenen voor je cellen, hormonen én gal.

Er zijn twee soorten onverzadigde vetten: meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten. Bekende meervoudig onverzadigde vetten zijn Omega 3 en Omega 6. Omdat je lichaam deze vetten niet zelf kan aanmaken, moet je ze via voeding binnenkrijgen.

Meervoudig onverzadigde vetten

Omega 3 komt voor in twee vormen: plantaardig en dierlijk. De plantaardige vorm is alfa-linoleenzuur (ALA), dat van nature in bijvoorbeeld lijnzaad en koolzaadolie zit. De spreads van Becel zijn een goed plantaardig voorbeeld van voeding waar je Omega 3 uit kunt halen. De basis van die spreads is een mix van plantaardige oliën als koolzaad- en lijnzaadolie, die van nature rijk zijn aan Omega 3. De dierlijke vorm van Omega 3 is beter bekend als visvetten. Hieronder zetten we voedingsmiddelen waar Omega 3 in zit voor je op een rijtje:

  • Vette vis zoals zalm, harig en makreel
  • Koolzaad- en lijnzaadolie
  • Walnoten(olie)
  • Lijnzaad, chiazaad en hennepzaad
  • Sojabonen
  • Groene bladgroenten en koolsoorten

Omega 6 vind je in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in plantaardige spreads als margarine en halvarine en bak- en braadvetten. Omega 9 zijn enkelvoudige onverzadigde vetten en komen voor in olijfolie, noten en avocado.

Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet

Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. En een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Vetten zijn opgebouwd uit verschillende vetzuren, producten bevatten daardoor vrijwel altijd een combinatie van verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen, vervang je producten met veel verzadigd vet door producten met veel onverzadigd vet.

Meestal bevatten harde vetten, zoals roomboter, vooral verzadigde vetten. Hoe zachter of vloeibaarder het vet, zoals bij olijfolie en margarine, hoe minder verzadigde vetten erin zitten.

Er is een ezelsbrug bedacht om te onthouden welk vet je moet vervangen: ’Verzadigd vet is Verkeerd, Onverzadigd vet is Oké’.

Plantaardig

Becel Original is een plantaardige spread en bevat een mix van zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie. Het product is van nature rijk aan Omega 3 en bevat Omega 6, wat goed is voor je hart. Én plantaardig is ook nog eens een stuk beter voor het milieu.

Kijk voor meer informatie, producten en recepten op becel.com.

Becel Beeld

Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden