null Beeld

Zó weet je of je tijdens de overgang medicijnen nodig hebt

Opvliegers, zweetaanvallen, stemmingswisselingen en hoofdpijn zijn allemaal symptomen die van nature bij de overgang horen. Maar wanneer je écht teveel klachten krijgt, kun je er over nadenken om tijdens de overgang medicijnen te gebruiken. Deze kunnen je helpen om jou deze periode door te helpen. Welke opties zijn er, en wanneer weet je of je zo’n behandeling nodig hebt?

Vijf procent van de Nederlandse vrouwen gebruiken medicatie tegen de overgang, terwijl dat percentage veel hoger ligt in onze buurlanden.

Overgangsklachten

Tijdens de overgang gebeurt eigenlijk het omgekeerde als tijdens je puberteit is gebeurd: de eitjes raken op, waardoor je lichaam vruchtbaarheid afbouwt en er voor zorgt dat je geen kinderen meer kunt krijgen. Je hormoonpeil met oestrogeen en progesteron daalt, en de meeste vrouwen merken dat érg goed. De overgang kan namelijk zo’n tachtig verschillende klachten veroorzaken, en zowel lichamelijk als psychisch kan dit er flink inhakken. Gelukkig krijgt niemand álle klachten, maar één, twee of drie van die klachten kunnen al erg genoeg zijn. Het ene moment snikheet hebben, vervolgens ijskoud krijgen en je krijgt misschien last van stemmingswisselingen. Wie weet veranderen jouw menstruaties ineens in ware bloedbaden, of heb je juist altijd last van vaginale droogte.

Medicijnen tegen de overgang

Lang niet iedereen heeft medicatie nodig om de overgang door te komen, maar voor sommige vrouwen is het écht onmisbaar. Zij kunnen bijvoorbeeld niet slapen door de zweetaanvallen, tijdens de dag niet functioneren door de opvliegers of houden jarenlang ernstige en onregelmatige menstruaties. Meestal raadt de huisarts dan eerst aan om je voedingspatroon te veranderen, meer te sporten, te stoppen met roken of juist meer te ontspannen. Als die adviezen niet werken, worden er vaak medicijnen voorgeschreven om de overgang door te komen. Er bestaan verschillende soorten medicatie; zowel pillen die je van de dokter kan krijgen als homeopathische middelen.

Hormoontherapie

Hormoontherapie is één van de bekendste manieren waarop medicatie ingezet wordt in de behandeling van overgangsklachten. Vooral bij klachten zoals: ernstige en onregelmatige menstruaties, opvliegers en transpiratieaanvallen wordt dit toegepast. De hormonen worden voorgeschreven door een huisarts, overgangsconsulent of een gynaecoloog. In de overgang krijgen vrouwen een tekort aan oestrogenen, dat bij deze behandeling wordt aangevuld door middel van bijvoorbeeld: tabletten, pleisters, neusspray, gel of vaginale zetpillen. Meestal is dit in combinatie met progesteron, omdat alleen oestrogenen een verhoogd risico kunnen geven op baarmoederslijmvlieskanker en onregelmatig bloedverlies. Door de hoeveelheid oestrogenen in het lichaam weer wat omhoog te brengen, zullen opvliegers meestal binnen enkele dagen al verbeteren. Ook klachten aan de urinewegen en zweten verbeteren vaak snel. Meestal duurt het wel een paar maanden voor de medicijnen echt optimaal werken.

Lees ook: Dit gebeurt er in je lichaam tijdens de verschillende fases van de overgang

Vaginale gel

Bij vaginale klachten door de overgang, zoals: pijnlijke slijmvliezen of droogte, kan een speciale crème of vaginale zetpillen ingezet worden. Deze bevatten meestal alleen oestrogeen en dat is niet schadelijk als deze maar kort gebruikt wordt. Zo’n oestrogeengel of pil wordt dan in de vagina aangebracht en helpt de droogte te verminderen.

Verhoogde kans op borstkanker

Ongeveer vijf procent van de Nederlandse vrouwen in de overgang maakt gebruik van hormoontherapie. In buurlanden België en Duitsland liggen die cijfers een stuk hoger, maar in ons land lijken vrouwen een beetje huiverig te zijn tegen het gebruik van hormonen. Dat komt waarschijnlijk door de vele vooroordelen. Zo zouden er ernstige bijwerkingen zijn, en zou het de kans op borstkanker vergroten. Dat vergrote risico op borstkanker komt niet door de hormoontherapie, maar door de leeftijd van vrouwen in de overgang, zegt gynaecoloog Dorenda van Dijken tegen Margriet: “Vanaf je vijftigste heb je sowieso twaalf procent meer kans (1 op de 8 vrouwen) om borstkanker te krijgen. Dus je leeftijd is eigenlijk je grootste risico.”

Dat verhoogde risico ontstaat pas als vrouwen langer dan vijf jaar hormoontherapie met progesteron gebruiken. Maar, volgens Van Dijken, gebruiken vrouwen deze medicatie eigenlijk nooit zo lang, omdat de ergste klachten dan al weg zijn. Ook is er een iets verhoogde kans op baarmoederkanker, trombose en hart- en vaatziekten als je deze medicatie voor langere tijd gebruikt.

Medicijnen tegen opvliegers

Als je vooral last hebt van opvliegers, dan kan een medicijn zonder hormonen soms ook genoeg zijn. Daar tegen helpt namelijk ook het middel Clonidine. Dit verwijdt de bloedvaten en dempt in de hersenen de effecten van bepaalde stoffen. Clonidine wordt onder andere gebruikt bij ontwenningsklachten tijdens het afkicken, pijnklachten en een hoge bloeddruk.

Homeopathische middelen

Naast medicatie die een specialist voorschrijft, zijn er ook verschillende homeopathische middelen die helpen bij de behandeling van overgangsklachten. Zo kan acupunctuur toegepast worden bij overgangsklachten, zoals opvliegers en een verminderde hoeveelheid energie. Ook kan het innemen van sojarijke voeding en rode klaver helpen tegen opvliegers. Dat komt waarschijnlijk door de plantaardige oestrogenen (fyto-oestrogenen) die in die producten zitten. Het is wel verstandig te overleggen met je huisarts of apotheker voor je deze medicijnen probeert tijdens de overgang, vooral wanneer je ook gebruik maakt van andere medicatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radboud MC, Thuisarts, Isala

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden