Margriet logo
null Beeld

Zó weet je of je hoofdpijn door stress hebt (en dit doe je ertegen)

Hoofdpijn is vervelend en kan je enorm belemmeren in je dagelijkse bezigheden. het liefst wil je er dus zo snel mogelijk weer vanaf. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst de oorzaak weten. Vermoed je dat jouw hoofdpijn een gevolg is van stress? Zó kom je erachter of dit klopt.

Want wanneer je de oorzaak weet, kun je er ook wat aan doen.

Oorzaken van hoofdpijn

Er zijn verschillende redenen waarom je hoofdpijn zou kunnen hebben. Uitdroging, een virusje, hormonen, een allergische reactie… en natuurlijk stress. Wanneer je stress hebt, komt het stresshormoon cortisol vrij, en dit heeft allerlei gevolgen voor hoe je je voelt. Je immuunsysteem wordt zwakker, je spieren spannen zich aan waardoor je last kunt krijgen van je nek en schouders, je slaapt slechter en je kunt hoofdpijn krijgen.

Andere oorzaken uitsluiten

Maar hoe weet je nu of de hoofdpijn die je voelt met stress te maken heeft? Als je daar achter wilt komen, is het belangrijk om eerst andere oorzaken uit te sluiten. Ga bij jezelf na of je geen last hebt van andere symptomen die op een serieuzere oorzaak zou kunnen wijzen, zoals griep. Vaak heb je dan ook last van misselijkheid, buikpijn of koorts. Sterke, bonkende hoofdpijn wijst ook vaak op een serieuzere oorzaak, bijvoorbeeld een hoge bloeddruk.

Symptomen van hoofdpijn door stress

Hoofdpijn door stress daarentegen, is te herkennen aan een zeurende, drukkende hoofdpijn. Het voelt een beetje alsof er een strakke band om je hoofd gebonden is, en de pijngolven komen en gaan. Vaak gaat de hoofdpijn gepaard met een gespannen of pijnlijke nek en/of schouders. Word je in de ochtend al wakker met zo’n zeurende hoofdpijn? Ga dan na of je ook pijnlijke kaken hebt: het is namelijk mogelijk dat je in je slaap met je kaken klemt, wat ook een teken van stress is.

Wat kun je doen tegen hoofdpijn door stress?

Als je vaak hoofdpijn ervaart als gevolg van stress, dan is

dat een duidelijk signaal van je lichaam dat je meer moet ontspannen. Maar dat

is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je je lichaam leren niet te reageren

op stress in je hersenen, en ontspannen te blijven. De onderstaande tips kunnen

je daarbij helpen.

  1. Blijf je bewust van je spieren en zorg ervoor dat je ze niet gespannen houdt. Vind je dit lastig, dan kan het helpen om zo veel mogelijke wandelen - al zijn het kleine pauzes tijdens je werk. Op deze manier geef je je spieren even een break en word je metabolisme gestimuleerd, wat weer helpt tegen de hoofdpijn.
  2. Volgens onderzoek kan een wekelijkse massage van 45 minuten helpen om stresshoofdpijn te weren. Gebruik hierbij een ontspannende olie zoals lavendel of pepermunt.
  3. Gember werkt als een natuurlijke pijnstiller tegen hoofdpijn. Volgens onderzoek is een gembersupplement (bijvoorbeeld in poedervorm) net zo’n krachtige pijnstiller als ibuprofen wanneer het op hoofdpijn aankomt. Maar je kunt natuurlijk ook eerst een lekkere gemberthee proberen.
  4. Als je vaak wakker wordt met gespannen spieren en hoofdpijn, kan het helpen jezelf tot rust te brengen voor je gaat slapen. Een goede manier om dit te doen is door eerst al je gedachten die je stress geven van je af te schrijven. Zo blijven die niet de hele nacht door je hoofd dwalen. Zet een halfuur tot een uur voor je gaat slapen de grote lichten uit en kom tot rust bij kaarslicht, zónder telefoon- en televisieschermen.
  5. Drink niet te veel koffie en alcohol. Deze werken dehydraterend én belemmeren je nachtrust, wat allemaal tot hoofdpijn kan leiden.

Bron | Mindbodygreen.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden