null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo weet je of je een slaapstoornis hebt of alleen slechte (slaap)gewoonten

Slaap je slecht en heb je geen idee hoe dit komt? Het kan een slaapstoornis zijn of door slechte gewoonten voor het slapengaan komen, maar je gebrek aan slaap kan ook op een groter gezondheidsprobleem wijzen.

Lees hier over de verschillen én tips voor een zo optimaal mogelijke nachtrust.

Slaapstoornis of slechte gewoonten?

Het kan moeilijk zijn om te achterhalen of je een slaapstoornis of slechte gewoonten voor het slapengaan hebt. Ook kan het een het ander beïnvloeden. Slaap je slecht omdat je slechte gewoonten hebt voordat je naar bed gaat? Of heb je een slaapstoornis die ervoor zorgt dat je wakker ligt, en zorgt dát ervoor dat je ongezonde slaapgewoonten ontwikkelt (op je telefoon kijken in het midden van de nacht, bijvoorbeeld)?

Experts bespreken met Huffington Post de verschillen tussen een slaapstoornis en de signalen dat je misschien geen goede gewoonten hebt voor je naar bed gaat.

Een slaapstoornis zorgt ervoor dat je overdag slaperiger bent dan normaal

"De meeste mensen met slechte (slaap)gewoonten kunnen meestal gewoon functioneren gedurende de dag. Werk, school of dingen zoals autorijden lijden er niet onder", zegt slaapexpert James A. Rowley. "Met een beetje bijscholing kunnen slechte (slaap)gewoonten opgelost worden en zal de slaap relatief makkelijk verbeteren. Dat is niet zo met een slaapstoornis."

Hoewel een slechte slaapgewoonte (zoals midden in de nacht Netflixen) er ook voor kan zorgen dat je je overdag slaperig voelt, moeten de alarmbellen echt gaan rinkelen als je overdag altíjd slaperig bent. Het is een van de grootste signalen dat er misschien iets met je gezondheid aan de hand is. "Als je goede (slaap)gewoonten hebt maar de kwaliteit van je slaap nog steeds slecht is, dan is dat een teken dat je een afspraak moet maken met een specialist', zegt verpleegkundige Ellen Wermter.

Slaapstoornissen hebben een vast patroon

De slaperigheid overdag die mensen met een slaapstoornis ervaren, kan veroorzaakt worden door een aantal overkoepelende oorzaken, stelt huisarts Windel Stracener. "Je hebt een slaapprobleem als je de meeste avonden lange tijd wakker ligt, niet in staat bent om door te blijven slapen, ontzettend vroeg wakker wordt, het voelt alsof je totaal niet geslapen hebt of wegdommelt gedurende de dag (inclusief wanneer je aan het autorijden bent). Het kan mogelijk iets zijn als slaapapneu, slapeloosheid, rusteloze benen of narcolepsie."

Stracener vervolgt: "Het is belangrijk om niet zelf een diagnose te stellen. Houd een slaapdagboek bij. Zet daarin hoeveel koffie of alcohol je drinkt (en wanneer), hoeveel tijd je in bed doorbrengt voordat je in slaap valt, hoe vaak je 's nachts wakker wordt, hoe laat je 's ochtends wakker wordt en hoe goed je in het algemeen slaapt. Dit kan je huisarts helpen om de juiste aanpassingen voor een betere slaap aan te raden of je door te sturen naar een specialist die nog gedetailleerdere tests kan doen."

Lees ook: Déze simpele ademhalingsoefening helpt je makkelijker in slaap te vallen

Je hebt goede gewoonten voor het slapengaan nodig, al helemaal als je een slaapstoornis hebt

"Slaap helpt je lichaam om uit te rusten, te herstellen en op te laden voor de volgende dag", zegt de huisarts. "Goede slaapgewoonten zorgen ervoor dat je sneller in slaap valt en de rust krijgt die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Als je regelmatig niet genoeg slaap krijgt, kan dat zorgen voor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk, diabetes en hartafwijkingen. Daarom is het belangrijk om een goede nachtrust te creëren, of je nu een stoornis of slechte slaapgewoonten hebt."

De huisarts geeft een aantal tips voor dingen die je zelf kunt doen om voor een goede nachtrust te zorgen:

Bewegen

Voor de meesten maakt het niet uit wanneer, dóe het gewoon. En als je merkt dat sporten vlak voor het slapengaan het moeilijker maakt om tot rust te komen, probeer het dan in te plannen op een ander moment van de dag.

Licht

Zorg dat je er meer van krijgt in de ochtend en minder in de avond. Het zien van natuurlijk licht binnen dertig minuten na het wakker worden zorgt ervoor dat je biologische klok gereset wordt. Het filteren van blauw licht 's avonds helpt je om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Regelmaat

Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden en te gaan slapen, ook in de weekenden. Regelmaat helpt je hersenen te voorspellen en plannen om het maximale uit je slaap te halen.

Cafeïne en alcohol vermijden

Met name cafeïne kan je langer beïnvloeden gedurende de dag dan je je misschien realiseert, dus probeer dit vanaf de middag niet meer te nemen. Hoewel alcohol je slaperig kan maken, zorgt het er ook voor dat je midden in de nacht wakker wordt. Drink dus niet vlak voor het slapengaan.

Slaapomgeving

Een goed matras, een comfortabel dekbed, stilte en een koele kamer kunnen een heel verschil maken in hoe snel je in slaap valt.

null Beeld

Met dit wake up light word je makkelijker, frisser en energieker wakker. Nu met 45% korting in de Margriet Shop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huffington Post

Beeld | iStock

Kirsten ZijderveldGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden