null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo weet je of je een hoogfunctionerende depressie hebt

Psychologische aandoeningen zijn moeilijk te diagnosticeren en over één kam te scheren. Zeker als het op depressies aankomt. Een heel lastige is de hoogfunctionerende depressie. 

Want hoe weet je nou of je de chronische vorm van een lichte depressie hebt, of dat je 'gewoon' een langere tijd niet lekker in je vel zit en op je tandvlees loopt?

Verkeerde been uit bed...

Een slechte nacht, vitamine D-tekort, allergie, ongezond eten, hormoonschommelingen door de overgang of menstruatie: van alles kan de reden zijn dat jij eens met het verkeerde been uit bed stapt. En dat gebeurt meer dan eens. Hoe je weet dat het niet om een depressie, maar 'simpelweg' een slechte bui (van misschien langer dan een paar dagen) gaat? Nou, je wordt langzaamaan weer vrolijker, je werkresultaten lijden er niet onder en je haalt nog plezier uit, nou ja, je hond uitlaten bijvoorbeeld.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

... of hoogfunctionerend depressief?

Maar als je bijna iedere dag met die slechte bui rondloopt en opstaat met een nutteloos, verdrietig, schuldig en/of lusteloos gevoel dat steeds maar weer terugkomt voor een à twee jaar lang, is er misschien meer aan de hand. Dan kun je te maken hebben met een hoogfunctionerende depressie, ook wel bekend als dysthymie of persistente depressieve stoornis.

Lichte depressie

Aan veel mensen met zo'n hoogfunctionerende depressie zie je het er niet vanaf. Ze kunnen prima een sociaal leven onderhouden, carrière maken en leuke dingen doen met familie - maar ondertussen... De klachten bij een hoogfunctionerende depressie zijn lichter dan bij een 'gewone' depressie. Het lukt bijvoorbeeld wel om te werken en leuke dingen te doen. Maar de depressieve stemming is in meerdere of mindere mate altijd aanwezig, waardoor alles je zwaarder valt en dus meer energie kost.

Alles is te veel

Symptomen van hoogfunctionerende depressie zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, een verminderde concentratie, een kort lontje hebben en slecht of juist heel veel slapen - en dat eigenlijk permanent. Iets kan al snel als te veel voelen, alsof het leven soms een te grote last is. Volgens Thuisarts.nl omschrijven mensen met zo'n depressie het ook wel 'alsof je constant onder water of onder een glazen stolp leeft'. En sommigen kunnen in het ergste geval naar de dood verlangen.

Oorzaken

De oorzaak van zo'n hoogfunctionerende depressie is, net als iedere vorm van depressie, moeilijk om exact vast te stellen. Het kan een combinatie van verschillende factoren zijn, zoals erfelijkheid, je karakter en traumatische of verdrietige ervaringen. Elke depressie en elk mens is anders. En het lastige is dat je met een hoogfunctionerende depressie lange perioden kunt hebben waarin je je somber voelt, die worden afgewisseld door korte perioden waarin het wat beter gaat. De klachten zijn nooit langer dan twee maanden afwezig, zo wordt omschreven door organisatie MIND Blue.

Naar de dokter en/of psycholoog

Heel fijn, die korte, blije perioden, maar laat het geen reden zijn om niet naar de dokter of therapeut te stappen. Om écht te weten wat er met je aan de hand is, dient er een gedegen diagnose gesteld te worden. Gelukkig kunnen ggz-praktijkondersteuners en psychologen in de meeste gevallen helpen. Of dat nu middels praatsessies en/of medicijnen (antidepressiva) is.

Nooit écht voorgoed genezen

Stel dat je met succes behandeld wordt, in combinatie met aanpassingen in je leven (zoals sporten, met mensen afspreken en bepaalde patronen doorbreken). Ben je dan voorgoed genezen? Volgens Thuisarts.nl blijf je waarschijnlijk altijd gevoelig voor depressieve klachten. Het is belangrijk om daar regelmatig over te praten met je huisarts, praktijkondersteuner of therapeut. Als je voelt dat het weer de verkeerde kant op gaat: trek aan de bel. Blijf er niet mee rondlopen. Hulp is er, maar je moet er wel voor openstaan en ernaar vragen.

Meer lezen over depressie? Neem een kijkje op de sites van de Hersenstichting en depressie.nl. Lees ook dit ervaringsverhaal: 'Tijdens een depressie maakt het me niet uit wat er met me gebeurt'.

null Beeld

Makkelijker, energieker en frisser wakker worden? Wake Up Light helpt daarbij. Nu met 45 procent korting in de Margriet Shop.

Bron| Thuisarts.nl, MIND Blue

Beeld| iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden