null Beeld

Zo weet je of het water in je fles nog goed is

Dat ene flesje water waarvan je niet zeker weet hoe lang 'ie al in je tas zit... Hoe lang blijft dat water nou eigenlijk goed?

En wat gebeurt er als je het alsnog drinkt?

Muffe lucht

"Zolang het water er helder uitziet en niet stinkt, zie ik geen risico", zegt Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, tegen NU.nl. Tenminste, als het nog ongeopend is. "Er is één levensmiddel waar niet voldoende voedingsstoffen inzitten voor bacteriegroei en dat is water." Zodra het water muf begint te ruiken, is het wel oppassen geblazen. Volgens Waternet, het Nederlandse overheidsbedrijf dat zich bezighoudt met drinkwatervoorziening, riolering en waterbeheer, zit het dan al vol met bacteriën. Deze geur ontstaat door de gassen die bacteriën uitscheiden.

Bacteriën in water

Zodra je een vieze fles gebruikt of eruit hebt gedronken, moet je volgens Zwietering wél oppassen met het bewaren van je water. Doordat de bacteriën uit je mond en speeksel in het water terecht komen, kunnen bacteriën in de fles gaan groeien. "Bacteriën in water zie je niet, maar kunnen onder invloed van zon en warmte in rap tempo groeien", aldus een woordvoerder van Waternet. Hij adviseert daarom om de fles regelmatig schoon te maken en het water elke dag te verversen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Geen gevaar voor gezondheid

Heb je toch muf ruikend water uit een vieze fles gedronken? Volgens hoogleraar Zwietering kun je niet écht ziek worden van deze bacteriën. "Het is vooral een vies idee dat er bacteriën in je flesje zijn gegroeid, maar het is geen gevaar voor de gezondheid. Het zijn meestal maar bacteriën uit je eigen mond."

Zo kun je water het best bewaren

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het water langer drinkbaar blijft. Zo kun de fles beter niet in direct zonlicht leggen, maar bij lage temperaturen bewaren, zoals in de koelkast. Gebruik altijd een schone fles, bij voorkeur van glas of roestvrijstaal, waaruit je nog niet eerder hebt gedronken.

Houd je waterfles goed schoon

"Je kunt je fles schoonhouden en gebruiken tot hij lek gaat", zegt de woordvoerder van Waternet. "Poets het liefst zo min mogelijk met afwasmiddel. Dat is namelijk een voedingsbodem voor bacteriën. Echt hygiënisch ben je bezig door de fles tenminste één keer per week om te spoelen met kokend water."

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden