null Beeld

Zó weet je of het nodig is om je bekkenbodemspieren te trainen

Onze benen slaan we bijna nooit over tijdens het sporten, en ook squats om je billen te trainen zijn enorm populair. Je wilt toch dat alles in goede conditie blijft. Maar hoe zit dat met onze bekkenbodemspieren, die down under zorgen dat alles goed blijft werken? Heeft die belangrijke spiergroep ook training nodig? En hoe dan?

Dat en meer vroegen we aan Willeke van der Neut, bekkenfysiotherapeut bij Het Kruispunt en oprichter van BekkenVisie.

De bekkenbodem

De bekkenbodem, hoe zat dat ook alweer?“Je bekkenbodem hangt als een soort hangmatje onder je bekken”, vertelt Van der Neut. “Dit hangmatje bestaat uit verschillende lagen van spieren en stevig bindweefsel. Het heeft openingen voor de plasbuis, vagina en anus.” De bekkenbodem heeft heel wat functies. Het ondersteunt onder andere de buikorganen zoals de blaas en baarmoeder en zorgt voor stabiliteit in je bekken. “Ook zorgt de bekkenbodem ervoor dat je kunt plassen en poepen, maar ook dat je het kunt ophouden. En het heeft een functie bij het vrijen.”

Bekkenbodemklachten

Als de bekkenbodem niet of minder goed functioneert, krijg je dan ook vaak problemen met je ontlasting of tijdens het vrijen. Ook kunnen er verzakkingen van bijvoorbeeld de blaas, endeldarm of baarmoeder ontstaan. We kennen problemen met de bekkenbodem vooral als iets waar vrouwen na een zwangerschap last van hebben. Maar Van der Neut vertelt dat het veel vaker voorkomt. “In principe kan iedereen problemen met de bekkenbodem krijgen. De grootste groep is wel na een bevalling, maar ook na de overgang zie je vaak dit soort klachten.” Iets wat veel mensen niet weten, is dat ook mannen een bekkenbodem hebben. Ook zij komen dus geregeld bij de bekkenfysiotherapeut langs. Bij mannen zien de klachten er vaak iets anders uit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan prostaatproblemen, problemen met het ophouden of juist laten gaan van urine of ontlasting, of erectieproblemen.

Lees ook

Bekkenfysiotherapeut waarschuwt: ga ook nú gewoon op de toiletbril zitten

Te gespannen

We horen of lezen vaak over te slappe bekkenbodemspieren, maar dat is zeker niet altijd het probleem. “Eigenlijk komt iedereen bij mij met het idee dat hun bekkenbodem te slap is, dat ze daardoor klachten hebben. Maar bij een groot deel van de mensen die ik zie, is de bekkenbodem juist veel te gespannen. Ook zie ik regelmatig dat iemand een coördinatieprobleem heeft; dan werkt de bekkenbodem wel goed maar weten mensen gewoon niet hoe ze ‘m goed kunnen inzetten.” Urineverlies kan bijvoorbeeld zowel ontstaan door een te zwakke als door een te sterke bekkenbodem.

“Maar als je dan op Google zoekt, krijg je juist allemaal oefeningen om de bekkenbodem te versterken. Je hebt speciale eitjes, kegels en zelfs stoelen, allemaal om je bekkenbodem te trainen.” Alleen heeft dat weinig zin als je niet weet waar jouw klachten vandaan komen, vertelt Van der Neut. “Als je een te sterke bekkenbodem bijvoorbeeld zo gaat trainen, dan worden de klachten met dat soort oefeningen alleen maar erger. Beter zal het in ieder geval níet worden.”

Pijn tijdens seks

Vooral bij seks kan een te gespannen bekkenbodem vaak voor problemen zorgen. “Als je het hebt over pijn of vaginisme, waarbij je het gevoel hebt dat penetratie niet mogelijk is, dan heeft het vaak echt te maken met een overactieve bekkenbodem.” Vaak kom je volgens Van der Neut dan in een soort vicieuze cirkel. “Als het één keer niet gelukt is of pijn gedaan heeft, gaat je lichaam de keer daarna onbewust in een soort afweerstand. Zelfs als je wel opgewonden bent en zin hebt om te vrijen, kan het dan nog niet goed lukken omdat alles zo aangespannen is. Daardoor doet het dan weer pijn, en blijft de spanning maar opbouwen.” Pas als je weer leert te ontspannen voor de seks, zal het weer prettig zijn.

Bewust van je bekkenbodem

“Als je geen klachten hebt tijdens het vrijen, je urine en ontlasting gewoon kunt ophouden en bijvoorbeeld niet vaak last hebt van een blaasontsteking, is het in principe niet nodig om je bekkenbodemspieren echt te trainen”, is Van der Neut van mening. Het is wél belangrijk dat je bewust bent van wat je bekkenbodem is, en wat het allemaal doet. "Met name na een bevalling, operatie of de overgang is het belangrijk te weten waar de bekkenbodem zit. Dat je weet hoe je hem kunt aanspannen, maar ook ontspannen."

Bekkenfysiotherapeut

Heb je wel klachten, dan is het vooral slim om op tijd aan de bel te trekken. Zelf beginnen met het trainen van je bekkenbodemspieren is géén goed idee. Samen met een bekkenfysiotherapeut kun je kijken naar wat je klachten zijn en wat de oorzaak is, zodat je doelgericht aan de slag kunt.

Daarbij wordt niet alleen gekeken naar je bekkenbodemspieren, maar bijvoorbeeld ook naar hoeveel water je drinkt of de hoeveelheid vezels die je eet. Want ook dát kan invloed hebben op hoe goed het allemaal werkt daar down under. "Je leert bijvoorbeeld dat je beter je buik los kunt laten in plaats van deze steeds maar in te trekken, en hoe een goede ademhaling werkt. Die twee dingen zorgen er samen voor dat de bekkenbodem goed kan functioneren en niet te zwaar belast wordt." Verwacht als je wél oefeningen moet doen trouwens geen wonderen binnen een paar dagen:strakke en gespierde billen train je immers ook niet in twee weken bij elkaar.

In onderstaande video legt bekkenfysiotherapeut Willeke van der Neut uit hoe je je bewust kunt worden van je bekkenbodemspieren.

Werkt die video niet? Klik dan

.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden