null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo weet je dat je last hebt van voedselintolerantie – en geen voedselallergie

Sommige mensen zijn makkelijke eters die alles lekker vinden, anderen beperken zich liever tot comfortfood zoals pizza's, pannenkoeken en pasta. Maar wat als je dingen niet eet in verband met een voedselallergie? Of moeten we zeggen: voedselintolerantie?

Wat voedselallergieën betreft, heb je vast al het nodige voorbij horen komen. Een veelvoorkomende allergie is die voor gluten, maar er zijn ook mensen die niet tegen pinda's of noten kunnen. Of ze dan ook echt allergisch zijn voor deze voedingsproducten, is een tweede: uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders denkt een voedselallergie te hebben, terwijl daar slechts bij drie procent ook echt sprake van is. In de meeste gevallen zijn mensen eerder overgevoelig voor een bepaald product. Maar hoe herken je dat verschil?

Levensbedreigend

Vooropgesteld, een voedselallergie moet niet worden onderschat. Je lijf kan heftig reageren op bepaalde ingrediënten. Hierbij gaat het om bestanddelen die je lichaam als schadelijk ziet. Die ontstekingsreactie kan meevallen, maar kan in sommige gevallen ook levensbedreigend zijn. Dat is bij een voedselintolerantie nooit het geval. Daarbij speelt je immuunsysteem namelijk geen rol, maar ontstaat er een reactie door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam. Het kan ook komen doordat er te weinig transporteiwitten in je lijf zitten of het eten dat je nuttigt histamine bevat. Als je een intolerantie hebt voor een bepaald ingrediënt, kun je het vaak wél eten zolang je er maar niet te veel van neemt.

Symptomen

Waaraan je een voedselintolerantie kunt herkennen? Van jeuk tot uitslag en een opgezwollen tong. Huidklachten zijn ook een vaak gehoord symptoom. Daarnaast kunnen de luchtwegen, maag en darmen opspelen. Hoe erg die klachten zijn, verschilt per persoon. Heb je last van een heftige intolerantie, dan kun je zelfs hartklachten krijgen – met soms een zwakke pols of bleke huid als gevolg.

Deze symptomen lijken op de klachten die kunnen optreden bij een voedselallergie. Het verschil? Heb je echt een allergie, dan krijg je vaak direct nadat je iets verkeerds hebt gegeten last van bepaalde kwaaltjes. Ben je overgevoelig voor bepaalde producten, dan duurt het meestal tot 48 uur voordat je iets merkt.

Testen

Heb je het idee dat je een voedselintolerantie hebt of zelfs allergisch bent voor bepaalde voedingsproducten? Er zijn verschillende testen die je kunt doen, een bezoek aan de huisarts is dan ook het beste advies.

Bron | womenshealthmag.nl

Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden