Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo weet je dat je een alcoholintolerantie hebt (en geen -allergie)

Hoofdpijn, misselijk, een droge tong: iedereen die alcohol drinkt heeft vast weleens een kater gehad. Maar voor sommigen doemen die symptomen al bij héél weinig glaasjes op. 

Eerder scheven we al over een alcoholallergie. Wist je dat je ook alcoholintolerant kunt zijn?

Giftige stof in je lichaam

In je lever breken enzymen alcohol af. Daarbij komt aceetaldehyde vrij, het giftige stofje dat voor een kater zorgt. Gelukkig zet het lichaam dit grotendeels om in een minder schadelijk stofje. Maar bij mensen met een alcoholintolerantie gebeurt dit niet. In plaats daarvan blijft aceetaldehyde in het lichaam zitten en veroorzaakt het vervelende reacties en pijntjes. En daardoor is je kater dus dubbel zo groot als 'normaal'.

Nog meer lichamelijke symptomen van een alcoholintolerantie

Naast de welbekende katersymptomen als hoofdpijn en misselijkheid, zijn er nog meer signalen waarmee je lichaam direct tijdens het drinken al een mogelijke alcoholintolerantie aangeeft:

  • buikpijn tijdens het drinken
  • hoofdpijn tijdens het drinken
  • diarree tijdens het drinken
  • rode huid
  • loopneus en jeukende ogen
  • stijgende hartslag

Mentale alcoholintolerantie

De bekendste symptomen van een alcoholintolerantie zijn de lichamelijke klachten die we hierboven benoemen. Maar ook mentale klachten kunnen erop wijzen. Als je één keer heel ziek bent geworden door een bepaald drankje, kun je daar bijvoorbeeld een aversie tegen ontwikkelen. En kampt een familielid met alcoholisme? Dan kun je onbewust een intolerantie voor alcohol ontwikkelen.

Volgens de Amerikaanse professor neurologie David Kareken heeft dit alles te maken met je hersenen. "Dit leerproces om een bepaalde aversie te ontwikkelen gebruikt verschillende delen van de hersenen, inclusief de amygdala", legt hij uit aan Bustle. De amygdala is betrokken bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties. Je leert jezelf dan dus aan om een negatieve emotie te ervaren bij alcohol.

Tests op alcoholintolerantie en -allergie

Er bestaan tests om te achterhalen of je een intolerantie voor alcohol hebt, of misschien zelfs een alcoholallergie hebt. Ga hiervoor naar de huisarts. In beide gevallen kun je er niet zoveel aan doen. Bovendien is het erfelijk: het gen dat verantwoordelijk is voor alcoholintolerantie staat bekend als ALDH2. En als die in de familie zit, is de kans vrij groot dat jij 'm ook hebt. Het beste advies is om geen alcohol te drinken. Toch dol op wijn, bier of een cocktail? Geniet met extra mate - de pijn en misselijkheid op de dag erna kan het toch niet waard zijn?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bustle, Mens en gezondheid

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden