null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zó weet je binnen seconden welke koemelk het meest diervriendelijk is

Drink je koemelk, maar wil je dat die wel op een zo diervriendelijk mogelijke manier verkregen is? Voortaan kan dat.

En wel met één blik op de verpakking.

Van vlees naar zuivel

Je bent vast wel bekend met het Beter Leven-keurmerk, dat vooral op vlees en eieren geplakt wordt. Dat is er nu ook voor zuivelproducten. Van melk tot yoghurt: voortaan weet je welke producten het gunstigst zijn voor het dierenwelzijn en het milieu.

Kalfjes in de wei

Jumbo is sinds 15 april 2019 de eerste supermarkt die melk en yoghurt met het Beter Leven-keurmerk verkoopt. Wat dat keurmerk precies inhoudt? Nou, dan kun je er zeker van zijn dat de koe zeker zes uur in de weide heeft kunnen lopen gedurende minimaal 120 dagen en schoon drinkwater heeft gehad. "Zélfs voor het jongvee, dat nu nog te vaak het hele jaar op stal wordt gehouden," aldus Co'tje Admiraal van de Dierenbescherming. Ook heeft de koe geleefd op de verplichte zes vierkante meter oppervlakte.

Ziektes voorkomen

En er is meer: 'Het nieuwe keurmerk schrijft vanaf 2020 voor, dat kalveren minimaal 28 dagen op het bedrijf moeten blijven, in plaats van de gangbare twee weken,' laat de Dierenbescherming weten aan het AD. Daardoor zijn ze een stuk minder vatbaar voor ziektes en kunnen ze het transport beter aan.'

Tien cent duurder

Om aan de Beter Leven-criteria te voldoen, moeten boeren meer betalen. Maar: 'Daar vergoeden wij ze ook voor,' legt de Dierenbescherming uit. 'De zuivel met het keurmerk kost in de winkel tien cent meer dan zonder keurmerk.' Ook wij voelen het dus enigszins in onze portemonnee, maar dat is het wel waard, toch?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Dierenbescherming

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden