Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo was je je handen écht goed schoon

handen-wassen.jpg

Je handen komen de hele dag met allerlei bacteriën in aanraking. Om infecties en ziektes te voorkomen is het dus belangrijk om ze regelmatig te wassen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je handen écht goed schoon worden? En kan het kwaad als je het af en toe even vergeet?

Veel Nederlanders wassen niet goed genoeg. 80% van de besmettingen tussen mensen ontstaat door de handen en 47% van de ziektes zijn gemakkelijk te voorkomen indien de handen goed gewassen worden. Op één vierkante meter huid zitten (afhankelijk van de situatie) vaak wel een miljoen bacteriën. “Als je je handen op de normale manier wast met zeep en water, gaat dat aantal misschien tijdelijk met een factor duizend omlaag,” vertelt Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research aan Nu.nl. “Wil je je handen écht goed schoon krijgen, dan moet je beter je best doen.”

Vrij van besmetting

Maar hoe zorg je dat je handen echt helemaal bacterievrij zijn? “Als je het echt goed wilt doen, moet je twintig seconden wassen met water en zeep, en daarna desinfecterende handgel gebruiken. Anders haal je alleen het oppervlakkige vuil weg.” Maar ook dan ben je volgens Zwietering niet helemaal vrij van besmetting. “Een chirurg is vlak voor een operatie misschien wel twintig minuten lang bezig om zijn handen en nagels te wassen en te desinfecteren. Dat is ongelooflijk veel werk, maar zelfs daarna zullen ze nog steeds niet honderd procent steriel zijn.”

Goed voor de weerstand

Toch kan dat volgens de hoogleraar niet heel veel kwaad. Het is bovendien goed voor onze weerstand als ons immuunsysteem af en toe getriggerd wordt. En dat is maar goed ook, zegt de hoogleraar. “Het is simpelweg onmogelijk om níét in contact te komen met bacteriën,” legt Zwietering uit. “Op alles wat we eten of aanraken en zelfs in de lucht die we inademen, zitten binnendringers. Ongewassen handen maken bovendien niet altijd ziek, maar zijn wel altijd een risico. Daarom is het wel goed om regelmatig je handen wassen, zeker als je naar het toilet bent geweest of gaat koken, of tijdens het koken als je rauwe producten hebt aangeraakt. Let er wel op dat je je handen niet te vaak wast.

Te vaak wassen

Volgens hoogleraar Medische Microbiologie Jan Maarten van Dijl heeft het een averechts effect als je je handen te vaak insopt. “Uitgedroogde handen zijn wat minder beschermd tegen ziekmakende micro-organismen”. Toch zullen de meeste mensen daar geen problemen van ondervinden. Wanneer een hand besmet is met bacteriën, kan dit worden overgebracht naar vijf nieuwe objecten of veertien andere mensen. “Zodra je iets gaat doen, zal je lichaam dus weer met nieuwe micro-organismen in aanraking komen,” zegt Van Dijl.

Lees ook
Dít plekje in de badkamer is vaak dubbel zo vies als de wc-bril

Bron| Nu.nl, CWS
Beeld| iStock

Ook interessant