Zo voorkom je voedselvergiftiging op de camping
Maar liefst twintig procent van de Nederlandse bevolking is wel eens ziek geworden tijdens de vakantie. En hoewel bepaalde aandoeningen als ziekte na insectenbeten of reizigersdiarree vaker voorkomen in verre, niet-Westerse landen, kan iets simpels als voedselvergiftiging er in eigen land ook voor zorgen dat je je vakantie flink verpest wordt.
Want wist je dat een voedselinfectie ook snel is opgelopen tijdens een kampeervakantie in Nederland of België? De omstandigheden zijn op de camping vaak net iets minder dan thuis, en daardoor lopen we veel risico dat ons voedsel besmet raakt met bacteriën. We zetten de grootse risico’s voor je op een rij:
Koeling
Vlees, vis en zuivel kunnen het beste bewaard worden onder de zeven graden Celsius. Maar de meeste mensen hebben op een camping alleen een koelbox. Ook al bevat deze koelelementen, de temperatuur ligt vaak hoger. Daardoor krijgen bacteriën kans om snel te groeien en te vermenigvuldigen. Bewaar rauwe producten dan ook niet langer dan een dag of koop een elektrische koelbox. Deze kun je vaak in de auto al aansluiten, zodat het eten onderweg al goed gekoeld blijft.
Supermarkt
Omdat je tijdens een vakantie niet je vertrouwde buurtsuper hebt, kun je het beste je gezonde verstand gebruiken om te checken of de winkel waar je bent wel hygiënisch met alle voedingswaar omgaat. Liggen rauwe producten wel goed gekoeld? Vliegt er geen ongedierte in de winkel? Koop alleen verse vis of vers vlees als je weet dat je het dezelfde dag gaat eten. Wil je graag voor meerdere dagen inslaan? Vis of vlees uit blik kun je vaak langer bewaren. Je kunt eventueel ook vooruit bakken voor de komende dagen. Gegaard vlees is namelijk langer te bewaren.
Lees meer
Deze drankjes kun je beter laten staan als je last hebt van buikklachten
Kookspullen
Wanneer je gaat kamperen, laat je je tiendelige pannen- en messenset vaak thuis. Wanneer je gaat koken is het dus een beetje behelpen. Veel mensen nemen bijvoorbeeld maar één snijplank mee. Dat is opzich niet erg, zo lang je deze tussen het snijden van de verschillende producten door maar goed reinigt. Afspoelen met een beetje heet water is daarbij niet voldoende. En gaar je vlees op een barbecue? Controleer dan goed of het vlees écht goed gaar is voor je gaat eten. Kip kun je eventueel ook voorkoken in een lekkere bouillon, zodat je tijd bespaard op de barbecue.
Water
De kans dat je ziek wordt door vervuild kraanwater is op de meeste Europese campings heel klein. In de meeste Europese landen is leidingwater schoon genoeg om te drinken, maar in geval van twijfel kun je het bij de campingbaas vragen. Haal jij met een jerrycan water naar je kampeerplek? Let er dan wel op dat je watertank helemaal schoon is en dat er geen insecten bij kunnen.
Campingkeuken
Tot slot is het belangrijk om je campingkeuken ten alle tijden schoon te houden. Let bijvoorbeeld ook op je vaat- en keukendoekjes. Heb je geen zin om ze iedere dag te wassen? Hang ze dan op z’n minst uit zodat ze goed kunnen drogen. Maak gebruik van een afwasborstel in plaats van een spons. In deze laatste kunnen bij warme temperaturen extra bacteriën gaan broeien. Zorg er daarnaast voor dat je alle keukengerei op een schone plek bewaart, zodat het niet besmet kan raken.
Waar je ook naartoe gaat op vakantie, deze hamamhanddoeken komen sowieso goed van pas. Voor een set van twee betaal je nu slechts 19,95 euro in plaats van 30 euro in de Margriet Shop.
Bron| Gezondheidsnet
Beeld| iStock