Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo voorkom je problemen met je oren

zo-voorkom-je-problemen-met-je-oren.png

De oren zijn van essentieel belang voor het behoud van evenwicht, het voorkomen van infecties en het regelen van je lichaamstemperatuur. Hieronder vijf risicofactoren waar je mee zou kunnen oppassen. 

Geen bescherming dragen

Het ergste wat je voor je gehoor kunt doen, is het niet dragen van gehoorbescherming als je wordt blootgesteld aan harde geluiden – bijvoorbeeld op je werk of bij het uitgaan. In je oren zitten kleine haartjes die alle trillingen registreren. Deze haartjes zijn het communicatiemiddel tussen het oor en de hersenen. Extreem harde geluiden kunnen die haartjes breken, waardoor problemen optreden. Oordoppen zijn al een goede oplossing, maar beter zijn oorbeschermers.

Extreme sporten beoefenen

Harde klappen op het oor, bijvoorbeeld door het beoefenen van extreme sporten, kunnen voor bloedingen van het kraakbeen zorgen. Als het lichaam deze bloedingen ‘opruimt’, verdwijnt ook het kraakbeen, waardoor het oor een typisch uiterlijk krijgt; men spreekt ook wel van een bloemkooloor.

Piercings

Als je een piercing laat zetten in het kraakbeen van het oor is er risico op perichondritis. Dit is een infectie van het kraakbeen die vaak ontstaat bij mensen met een verminderde weerstand. Symptomen zijn roodheid, pijn en zwelling en het is zaak de piercing meteen te verwijderen als deze optreden. Om de infectie te bestrijden, wordt vaak antibiotica voorgeschreven. Dit hangt wel af van de ernst van de infectie. Voorkom een dergelijke infectie door de plek rondom de piercing goed schoon te houden zodat er geen bacteriën bij kunnen.

Wattenstaafjes

Met een wattenstaafje kun je eenvoudig oorsmeer verwijderen. Ga hierbij wel voorzichtig te werk, zodat het trommelvlies niet beschadigd wordt. Hierdoor ontstaat namelijk eenvoudig gehoorbeschadiging. Bovendien druk je het oorsmeer vaak weer naar binnen in plaats van naar buiten. Ook dit zorgt voor gehoorproblemen.

Te veel vocht

Als er te veel vocht in het oor komt, zwelt de huid en wordt hij week. Infecties van de uitwendige gehoorgang liggen dan op de loer. Vooral zwemmers hebben hier vaak last van; daarom wordt er ook wel gesproken over een zwemmersoor. Het is belangrijk om je oor na contact met water altijd goed droog te maken.

Ook interessant