Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo voorkom je kerstkilo’s

laat-je-niet-leiden-door-de-weegschaal.png

Lekker eten en genieten zonder aan te komen? Dat moet lukken met de tips en tricks van Laurianne Ruhe, eigenaar van goodfoodtransition.com en schrijver van het boek Good Food- Word in 1 maand de beste versie van jezelf. 

1. Leg een (gezond) bodempje voor je aanschuift bij het kerstdiner: zonder knorrende maag wordt ‘met mate genieten’ een stuk makkelijker.

2. Drink op de nuchtere maag een glas lauw water met één uitgeperste citroen. Citroen zorgt ervoor dat je lever extra hard werkt om gifstoffen af te voeren.

3. Voorkom morning-after-snaaien: geef alle restjes mee aan je gasten.

4. Move your ass: doe de afwas weer eens lekker met de hand, gooi met sneeuwballen (als die er zijn) en wandel flink met de hond. En doe je hardlooprondje in de ochtend; aan het eind van de dag is de kans op ’te moe’, ’te vol’, of ’te aangeschoten’ veel te groot.

5. Honger je niet uit: om daarna los te gaan tijdens de borrel of dat etentje, maar ga liever voor gewone maaltijden. Probeer wel minder rijst, pasta, aardappelen en brood te eten. Kies voor extra veel groenten en fruit. Smoothies zijn perfect. Ze vullen én zorgen ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt er een maaltijd mee vervangen of ene glas drinken als tussendoortje.

6. Geniet! Stress is ongezond, dus blijf vriendelijk voor je lijf. Bepaal vooraf wat je eet en geniet van elke hap.

7. Drink niet te veel alcohol om zin in junkfood te voorkomen (drink water en kruidenthee tussendoor).

8. Detox: ben je toch te ver gegaan en voel je je daar niet prettig bij? Las dan voor de balans één dag in waarop je bijvoorbeeld alleen maar groente- of fruitsappen neemt. Is even wennen, maar een waanzinnige boost voor je lijf! Of ga een maand detoxen. Dé manier om fit en stralend aan het nieuwe jaar te beginnen.

Tot slot: relativeer! December gaat uiteindelijk maar om vier feestdagen en wat extra borrels. Als je de rest van de dagen gezond leeft, kun je die eventuele extra kilo’s prima aan.

2k7rqii68k3jMeer tips voor een kerst zonder kopzorgen?
Lees hierover meer in de nieuwste Margriet More. Je kunt dit magazine online bestellen via Tijdschrift365.nl voor € 4,95.

Ook interessant