null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo voorkom je huidirritatie door urineverlies

Een op de vier vrouwen boven de dertig jaar heeft last van ongewenst urineverlies. Dit is dus heel normaal, maar toch schamen veel vrouwen zich hiervoor. Vaak verlies je urine bij inspanningen zoals lachen, niezen, hoesten, rennen, springen, tillen of traplopen. Een andere veel minder genoemde, maar wel vaak voorkomende klacht is huidirritatie die ontstaat door urineverlies. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Hoe voorkom je irritatie aan je intieme zones?

Huidirritatie door urineverlies

Ongewenst urineverlies is al vervelend genoeg, maar de kans op huidirritatie rondom je intieme delen neemt hierdoor ook toe. Dat komt doordat er ammoniak in urine zit. Als je huid langere tijd in aanraking komt met de ammoniak, ook wel urinezuur, kan deze beschadigd en geïrriteerd raken. Wanneer je huid geen kans krijgt om te herstellen van de irritatie en in contact blijft komen met het urinezuur, dan zullen de klachten steeds erger worden. Je kunt last krijgen van jeuk, roodheid, langdurige huidirritatie of zelfs een infectie rondom je vagina.

De meeste kans op klachten

Huidirritatie door urineverlies komt vooral voor bij mensen met een oudere of kwetsbare huid, minder mobiele of bedlegerige mensen en bij mensen die geen of de verkeerde incontinentiematerialen gebruiken. Dat komt omdat vocht de structuur van de huid aantast. Hierdoor ontstaat er de mogelijkheid voor bacteriën en schimmels om zich tussen je huidlagen te nestelen. Omdat je huid naar mate je ouder wordt dunner wordt en de natuurlijke barrièrefunctie wordt verstoord hebben oudere mensen sneller klachten. Daarnaast kun je ook met een chronische huidaandoening zoals psoriasis of eczeem sneller last hebben. Als laatste heb je ook bij een droge (atopische) huid meer kans op klachten.

Lees ook: Urine stinkt? Dít zegt de geur van je plas over je gezondheid

Huidirritatie voorkomen

Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om huidirritatie door urineverlies te voorkomen, namelijk:

  • Draag luchtig ondergoed (het liefst katoen)
  • Was je huid niet te vaak en vermijd zeep rond je intieme delen (dat verstoort de pH-waarde)
  • Dep je huid droog na het wassen in plaats van te wrijven
  • Gebruik wasmiddel en wasverzachter zonder parfumstoffen
  • Gebruik parfumvrije hydraterende crème of een zalf met vet en zink (bijvoorbeeld vaseline of vaselinezinksulfaat)
  • Vermijd alcohol (dit droogt de huid uit en vermindert de productie van collageen)

Het juiste materiaal

Als je last hebt van huidklachten, is het belangrijk om eens naar het gebruik van incontinentiematerialen te kijken. Gebruik je bijvoorbeeld maandverband tegen urineverlies? Dan is de kans groter dat je last krijgt van huidirritatie. Maandverband is gemaakt voor het opvangen van bloed en niet zozeer voor het absorberen van vocht. In incontinentiemateriaal zitten vaak absorberende korrels, die urine snel kunnen omzetten in een soort gel die het verband vast kan houden. Daarnaast hebben dit soort producten vaak goede anti-lekranden, waardoor je huid zo min mogelijk in contact komt met je urine. Naast het juiste materiaal is ook het op tijd vervangen van je producten, hygiëne en goed huidverzorging van belang om huidirritatie te voorkomen of te verminderen.

Blijf je klachten houden? Neem dan contact op met de huisarts. Deze kan niet alleen helpen met de huidirritatie, maar vaak ook een behandeling tegen ongewenst urineverlies voorschrijven. Dat kan bijvoorbeeld behandeling bij een bekkenfysiotherapeut, medicatie of een operatie zijn.

Bron | Gezondheidsnet, Thuisarts, UMC Utrecht

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden