Zo voorkom je een opgeblazen gevoel
Iedereen heeft er weleens last van: een opgeblazen gevoel. Allesbehalve prettig, dat gevoel van druk op je buik waardoor elke broek of rok ineens te strak lijkt te zitten. Waardoor wordt een opgeblazen gevoel veroorzaakt, en hoe kun je het voorkomen?
Wat is een opgeblazen gevoel?
Als je last hebt van een opgeblazen gevoel wordt voedsel niet goed verteerd in de darmen en maag. Hierdoor raakt de spijsvertering verstoord en hopen gassen zich op in de darmen, met misselijkheid of een druk in je buik of maag tot gevolg. Verder kan een opgeblazen buik samengaan met winderigheid en overmatig boeren laten.
Wat zijn de oorzaken?
Een opgeblazen gevoel kan verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende is dat je tijdens het eten te veel lucht hebt binnengekregen. Dit zorgt voor extra gasvorming in de maag en darmen. Ook verkeerde voeding en een ongezonde leefstijl kunnen ertoe leiden dat de spijsvertering verstoord raakt. Met als gevolg: onrustige darmen.
Hoe voorkom je zo'n opgeblazen gevoel?
Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van een opgeblazen gevoel. Allereerst is het zaak dat de spijsvertering wordt verbeterd. Dat doe je door vezelrijk te eten. Drink daarbij voldoende water, zodat de darmen hun werk goed kunnen doen en er geen kans is op verstopping. Let er verder op dat de vezels die je binnenkrijgt, ook echt goed zijn voor je darmen. Vermijd daarom bijvoorbeeld fructaan.
- Zorg ervoor dat je rustig eet en goed kauwt, zodat je niet te veel lucht binnenkrijgt.
- Beperk koolzuurhoudende dranken, alcohol en koffie, omdat ze maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Dit geldt ook voor voedingsproducten die veel lucht bevatten, zoals slagroom en brood.
- Sommige voeding bevordert de vorming van gas. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zetmeelhoudende groentes zoals bonen, uien, prei, erwten en linzen. Ook aardappels, pruimen, knoflook, eieren, noten, scherpe kruiden en specerijen kunnen voor onrustige darmen zorgen.
- Eet niet te veel én regelmatig, zodat er constant iets in je darmen zit om te verteren. Ook een lege darm kan gasvorming veroorzaken.
- Beweeg en sport regelmatig. Zo bevorder je de spijsvertering, en dus ook een goede darmwerking.
- Stress is nergens goed voor, ook niet voor de spijsvertering. Mensen met een opgejaagd gevoel hebben daarom ook vaak last van een opgeblázen gevoel. Probeer aan te pakken wat je stress geeft en meer te ontspannen.
- Stop met roken.
Is een opgeblazen gevoel ernstig?
Over het algemeen hoeft een opgeblazen gevoel niets ernstigs te betekenen. Maar als je er vaak last van hebt, kan er meer aan de hand zijn. Een opgeblazen gevoel is namelijk ook een van de symptomen van een chronische verstopping, het prikkelbare darmsyndroom (PDS), de ziekte van Crohn of levercirrose. Neem bij twijfel contact op met je huisarts.
Lees ook: