null Beeld

Zo voorkom je dat je tijdens de lockdown (extra) last krijgt van huisstofmijtallergie

Heb jij het gevoel dat nu je veel meer thuis zit, je ook (meer) last hebt van huisstofmijtallergie? Dit kan zeker, maar het hangt eigenlijk vooral af van je huis.

Een allergoloog legt aan Radar uit hoe het precies zit met een huisstofmijtallergie, én wat de invloed van de lockdown op je allergie kan zijn.

Wat is huisstofmijtallergie?

Mensen met een huisstofmijtallergie hebben vaak last van klachten als een verstopte neus, snotteren en niezen. Maar ook jeuk in de ogen, benauwdheid, een piepende ademhaling (astma) en het ophoesten van slijm. Deze klachten worden niet veroorzaakt door de mijt zelf, maar door de ontlasting van het beestje. De ontlasting kan namelijk in de lucht terechtkomen. Als je deze inademt, kun je dus last krijgen van bovengenoemde klachten.

In het ene huis meer dan in het andere

Mijten voeden zich met huidschilfers en houden van een hoge luchtvochtigheid. Volgens Hanneke Oude Elberink, internist-allergoloog bij het UMCG, is huisstofmijt in élk huis te vinden, maar verschilt de hoeveelheid mijt wel. Dit is onder andere afhankelijk van het weer: “Tijdens warme zomers, als er een hoge luchtvochtigheid is, zie je meer mijten. Diep in de winter, zeker als het vriest en de luchtvochtigheid laag is, zie je vaak minder mijten.”

Meer last vanhuisstofmijtallergie door lockdown?

Volgens Oude Elberink kan het zeker zo zijn dat je sinds de lockdown (meer) last hebt van huisstofmijtallergie. Dit is ook wel afhankelijk van hóé je woont. Naast een hoge luchtvochtigheid, zijn mijten bijvoorbeeld dol op vloerbedekking. Had jij voorheen op kantoor helemaal niet zo veel last van huisstofmijtallergie? Dit kan te maken met dat er op kantoor misschien geen vloerbedekking ligt en dat in grote gebouwen de luchtvochtigheid wat lager is.

Wat kun je ertegen doen?

Je kunt een hoge luchtvochtigheid aanpakken door je huis goed te isoleren, maar dit kan een goede ventilatie van je huis wel weer benadelen. Schimmel wijst vaak op een vochtige omgeving, en dat is weer een plek waar de huisstofmijt ook graag verblijft. Daarnaast kan schimmel zelf ook weer voor allergische klachten zorgen. Houd er ook rekening mee dat je huisdier misschien voor een verergering van je klachten kan zorgen, zeker nu je ineens veel meer tijd met hem of haar doorbrengt.

Volgens de allergoloog is het vooral belangrijk om goed te blijven ventileren (dus regelmatig je ramen opendoen), je was op minimaal zestig graden te wassen en sowieso vaker te wassen. Als je heel veel last hebt van huisstofmijtallergie, dan kun je ook overwegen om alle kleden en vloerbedekking uit je huis te halen. Met déze trucjes maak je je vloerbedekking in elk geval goed schoon.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden